MUN DŽAE-IN U SJEDINJENIM DRŽAVAMA: Predsednik Južne Koreje drugi svetski lider u Beloj kući kod Bajdena
Foto: EPA/ Jabin Botsford / POOL

poseta

MUN DŽAE-IN U SJEDINJENIM DRŽAVAMA: Predsednik Južne Koreje drugi svetski lider u Beloj kući kod Bajdena

Planeta -

Južnokorejski predsednik Mun Džae-in postaće drugi svetski lider i ujedno i drugi Azijat kojeg će predsednik Džo Bajden dočekati u Beloj kući u petak, što je znak podrške koju Vašington pridaje regiji u nastojanju da se suprotstavi kineskom uticaju.

Osim o višegodišnjem nuklearnom pitanju Severne Koreje, saveznici će razgovarati o regionalnoj sigurnosti, saradnji u visokotehnološkim industrijama, naporima u suzbijanju pandemije koronavirusa i načinima za jačanje delovanja na klimatske promene.

Mun se, pod pritiskom pandemije koronavirusa, nada da će osigurati sporazum sa Vašingtonom o snabdevanju vakcinama protiv kovida-19, dok će administracija Bajdena tražiti pojačane klimatske obaveze od Seula.

Vašington bi takođe želeo da dobije direktnu izjavu predsednika Južne Koreje o sve asertivnijem ponašanju Kine u regiji.

Prvi strani lider koji je posetio Vašington bio je japanski premijer Jošihide Suga, kada je Bajden takođe nastojao da predstavi jedinstveni front prema Pekingu.

Džo Bajden
foto: EPA/Oliver Contreras

Ipak, Seul je oprezan iz straha da ne naljuti Kinu, svog najvećeg trgovinskog partnera.

Mun se nada da će posetom Vašingtonu pružiti novi podsticaj svom snu o izgradnji mira sa Severnom Korejom, ali američki zvaničnici su, iako su rekli da će Severna Koreja biti glavni deo rasprava, umanjili mogućnost nekog značajnijeg rezultata razgovora po tom pitanju.

Južnokorejske zvaničnike razveselila je Bajdenova revizija politike prema Severnoj Koreji koja traži fokus na praktične diplomatske korake za smanjenje napetosti, zadržavajući konačni cilj uveravanja Pjongjanga da odustane od nuklearnog oružja.

Pandemija, ekonomski i politički izazovi i krize smanjili su važnost rešavanja pitanja Severne Koreje.

Mun Džae-in, SAD
foto: EPA/ Jabin Botsford / POOL

Predsednik Južne Koreje nastoji da osigura bržu isporuku vakcina protiv kovida-19 proizvedenih u SAD radi osiguravanja zaliha.

Bela kuća saopštila je da će Mun i Bajden razgovarati o tome kako Sjedinjene Američke Države mogu podržati borbu Seula protiv kovida-19 i načinima zajedničkog jačanja globalne proizvodnje vakcina.

Ipak, još se ne zna hoće li biti dovoljno vakcina i za Južnu Koreju kada SAD počne isporučivati ​​desetine miliona doza koje su obećale da će distribuirati širom sveta.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track