Najnovije vesti

AMERIKANCI PROVOKACIJU RUSKOG PILOTA PLATILI SKUPO: Leteli ka SSSR i pokazali mu srednji prst, namazao ih nečim veoma smrdljivim!
Foto: Profimedia

lekcija

AMERIKANCI PROVOKACIJU RUSKOG PILOTA PLATILI SKUPO: Leteli ka SSSR i pokazali mu srednji prst, namazao ih nečim veoma smrdljivim!

Planeta

NATO provokacije u ruskom pograničnom području mogle bi da dovedu do ponavljanja incidenta ponižavajućeg za Sjedinjene Države koji se dogodio pre nekoliko decenija, upozoravaju vojni stručnjaci iz Kine.

Hladni rat između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza nekada je bio predmet velike brige čitavog sveta, jer su dve najveće svetske sile bile na ivici vojnog sukoba u punom obimu.

Danas događaji tih godina ponovo dobijaju na značaju s obzirom da su odnosi SAD i Rusije na vrlo niskom nivou. SAD i njihovi NATO saveznici ponašaju se prilično agresivno u "dvorištu Ruske Federacije", što može prouzrokovati oštru eskalaciju situacije, ocenjuje kineska agencija Sohu, navodeći da američka vojska dozvoljava sebi da vređa protivnike, ne razmišljajući o posledicama.

Kineski stručnjaci podsetili su da se pre nekoliko decenija u blizini granica SSSR-a dogodila izuzetno burna epizoda, usled čega je američka vojska strogo kažnjena zbog svog uvredljivog gesta prema pilotima sovjetskih lovaca.

Prema agenciji Sohu, sve je počelo činjenicom da je sovjetska letelica primetila američki avion koji se velikom brzinom uputio ka teritorijalnim vodama SSSR-a. Lovac Su-27 poslat je u susret američkoj borbenoj jedinici.

Avion se približio stranoj letelicio i kružio iznad njega. Kao odgovor, posada američkog aviona pokazala je srednji prst sovjetskom pilotu. On nije mogao da podnese takvu uvredu, poleteo je iznad američkog aviona i otvorio poklopac jednog od svojih rezervoara za gorivo. Tako se oko skoro tona goriva izlila pravo na glave američkih pilota.

Kineska agencija ocenjuje da je ova epizoda danas aktuelnija nego ikad. Američka vojska i njihovi saveznici treba da je se sećaju svaki put kads se svojim avionima približe ruskim granicama, zaključuje Sohu.

Kurir.rs/politiros/sohu

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track