VAPAJ UKRAJINSKOG GENERALA: Rusija planira novu aneksiju, Ukrajina ostaje bez prostupa moru!
Foto: Reuters / Pavel Rebrov

Viktor muženko

VAPAJ UKRAJINSKOG GENERALA: Rusija planira novu aneksiju, Ukrajina ostaje bez prostupa moru!

Planeta -

Bivši načelnik Generalštaba oružanih snaga Ukrajine Viktor Muženko upozorio je Kijev na mogućnost lišavanja ukrajinske države pristupa moru.

Muženko je upozorio Ukrajinu da Rusija možda održava planove za aneksiju teritorija Hersonske i Odeske oblasti. General je primetio da će se, izgubivši pristup moru, Ukrajina suočiti sa ogromnim ekonomskim problemima i izgubiti status pomorske sile.

„Prioritetni objekti mogu biti Hersonska oblast, Severno-krimski kanal, Odesa, pitanje je generalno vredno toga, možda, odsecanje i lišavanje Ukrajine pristupa moru - i do Crnog i do Azova“, rekao je Muženko

Po njegovim rečima Rusija najverovatnije ima strategiju da proširi svoj uticaj u crnomorskom regionu i da Azov pretvori u svoje unutrašnje more. Ranije je pres-sekretar ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko imenovao jedini uslov za snabdevanje Krima vodom. Prema politikologu Nikolaju Zlobinu, Ukrajina pokušava da okrene konfrontaciju Rusije i Sjedinjenih Američkih Država u svoju korist.

Kurir.rs/Ruska vesna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track