AMERIČKI SUPER LOVCI MOGU DA MISLE DA SU NEVIDLJIVI: Ovaj ruski radar savršeno vidi F-22 i F-35 VIDEO
Foto: Screenshot YT

tvrde prizvođači

AMERIČKI SUPER LOVCI MOGU DA MISLE DA SU NEVIDLJIVI: Ovaj ruski radar savršeno vidi F-22 i F-35 VIDEO

Planeta -

Ruski radari Nebo-M mogu da otkriju napredne letelice, uključujući F-22 Raptor i F-35 Lajtning II iz Sjedinjenih Država, rekao je generalni direktor kompanije Almaz-Antej Jan Novikov.

"Nebo-M radar je pretnja stelt tehnologijama. Savršeno dobro vidi F-22, F-35 i tako dalje", rekao je Novikov tokom edukativnog maratona Novo znanje u subotu.

Zvaničnik je dalje rekao da Almaz-Antej, glavni programer i proizvođač ruskih vazduhoplovnih odbrambenih sistema, poklanja ozbiljnu pažnju različitim radarskim projektima i tehnologijama.

„Koncern proizvodi više od 30 vrsta mobilnih višefunkcionalnih radarskih sistema“, dodao je on.

Radari Nebo-M i Kontejner su okosnica ukupnog radarskog polja duž ruske kopnene granice. Najnoviji radari isporučuju se jedinicama raspoređenim u najopasnijim pravcima. Prvi serijski Nebo-M isporučeni su Zapadnom vojnom okrugu 2017. godine. Kasnije su isporučeni pukovima u regionima Transbaikalije, Habarovska i Primorja. Radari su isporučeni krimskoj protivvazdušnoj odbrani 2018. Mobilni Nebo-M se može brzo preusmeriti kopnom ili vazduhoplovima.

Nebo-M može da otkrije letelicu i balističke rakete na udaljenosti od hiljadu kilometara. Vazdušni i hipersonični ciljevi otkriveni su na 600 km, što je dvostruko iznad dometa prethodnih generacija. Nevidljive tehnologije ne predstavljaju problem za nove radare.

Pored Nebo-M, nepokretni kontejnerski radari takođe nadgledaju borbenu avijaciju blizu ruskih granica. Oni mogu da otkriju ciljeve na udaljenosti od 2000 km.

Kurir.rs/Tass

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track