Đak prvak u BiH košta najmanje 150 evra

Besplatno obrazovanje

Đak prvak u BiH košta najmanje 150 evra

Planeta -
Cene udžbenika su na nivou prošle godine, od 10 do 12 maraka, a najskuplji je udžbenik za engleski jezik koji košta 30 maraka

SARAJEVO - Na početku školske godine, roditelji u Bosni i Hercegovini moraju za udžbenike i nastavna sredstva da izdvoje po učeniku najmanje 300 konvertibilnih maraka, odnosno oko 150 evra.

Cene udžbenika su na nivou prošle godine, od 10 do 12 maraka, a najskuplji je udžbenik za engleski jezik koji košta 30 maraka.

U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske rečeno je da komplet udžbenika za treći razred košta 64 marke, za šesti razred iznosi 139, a za osmi osmi 149 maraka.

Osim udžbenika, na početku školske godine potrebno je kupiti i školske torbe, dodatnu literaturu, opremu za fizičko, te je opremanje jednog ili više školaraca značajni udar na kućni budžet, navodi Dnevni avaz.

Taj list podseća da prosečna plata u BiH iznosi oko 400 evra.

Predsednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH Selvedin Šatorović, izjavio je da je "osnovno obrazovanje kao ustavna kategorija obavezno, te da bi onda trebalo biti besplatno".

"Ali kada na posletku vidite koliko košta to osnovno obrazovanje, ne treba postavljati pitanja zašto deca u ruralnim područjima ne završavaju školu", izjavio je Šatorović za Avaz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track