SPREMILI MU ZAMKU Uhapšeni novinar znao da je avion prizemljen zbog njega: Samo se okrenuo i rekao da je suočen sa smrtnom kaznom
Foto: EPA/STRINGER

lična osveta lukašenka?

SPREMILI MU ZAMKU Uhapšeni novinar znao da je avion prizemljen zbog njega: Samo se okrenuo i rekao da je suočen sa smrtnom kaznom

Planeta -

Beloruske vlasti prizemljile su juče putnički avion Rajanera na letu ka Vilnjusu zbog dojave o navodnoj bombi, a nakon što je avion sleteo, uhapšen je opozicioni novinar Roman Protaševič.

Najnovije informacije o ovom slučaju govore da je beloruska tajna služba zapravo namamila Protaševiča da dođe u Atinu, na konferenciju. Postoje indicije da su mu čak i obezbedili povratnu kartu za "Rajaner" Atina-Viljnus, jer su znali da avion leti preko teritorije Belorusije.

Zamka je uspela jer je odmah po ulasku u vazdušni prostor Belorusije naoružani lovac MiG-29 BM sa četiri rakete vazduh-vazduh prisilo putnički avion da sleti na međunarodni aerodrom Minsk gde je Protaševič i uhapšen.

Protaševiča je odmah po sletanju uhapsila beloruska tajna služba KGB i sprovela ga u tužilaštvo na saslušanje zbog podrivanja države. Ostali putnici morali su da prođu kroz kontradiverzioni pregled i da sav svoj prtljag iznesu iz aviona i sačekaju da je onjuše specijalizovani policijski psi za otkrivanje eksploziva.

Rajaner Avion
foto: EPA/STRINGER

Protašević, 26-godišnji kritičar beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka pratio je prošlogodišnje proteste protiv autoritarnog režima. On je od novembra živeo u Viljnusu i nalazi se na listi traženih terorista u Belorusiji, a Litvanija mu je dozvolila da ostane u zemlji.

Protaševič je bio glavni urednik opozicionog medija "Neksta", koji su beloruske vlasti označile kao ekstremistički. On je ranije rekao kolegama da su ga pratili dok je putovao ka aerodromu u Atini. Napisao im je da ga je čovek koji govori ruski pratio do aerodroma i pokušao da fotografiše njegova dokumenta.

"Neksta" je podelila poruke koje je Protaševič poslao iz Atine, opisujući čoveka koji je pokušavao da fotografiše njegova dokumenta.

"On je bio sledeći u redu da mu provere dokumenta, samo se okrenuo i otišao... ka kapiji", napisao je Protaševič i opisao čoveka kao sredovečnog, srednje građe, proćelavog, sa kožnom aktovkom.

Franak Vijakorka, pomoćnik opozicione liderke Svetlane Tihanovske, rekao je da je Protaševič bio s njim u kontaktu pre nego što se ukrcao u avion i da je sumnjao da ga prate.

"Jutros sam bio u kontaktu s Romanom... podelio je zabrinutost da ga neko prati na aerodromu u Atini", rekao je on "Dojče veleu".

"Lična osveta Lukašenka"

Kolege su rekle da se otad nisu čule sa Protaševičem, koji je optužen za terorizam u Belorusiji i provociranje nereda nakon što je kanal “Neksta” postao jedan od glavnih za organizovanje prošlogodišnjih protesta protiv Lukašenka zbog prevare na izborima.

Aleksandar Lukašenko
foto: EPA / MAXIM GUCHEK / POOL

Viakorka je opisao Protaševiča kao "ličnog neprijatelja Lukašenka", navodeći da je disident "objavljivao snimke i fotografije sa protesta o torturi i stanju u zatvorima".

"Bio je jedna od najuglednijih figura koje su govorile o užasnim kršenjima ljudskih prava... Mislim da je ono što smo videli danas, to je bila njihova osveta, lična osveta Lukašenka protiv Romana i njegovog principijelnog stava", rekao je on "Dojče veleu".

Kad su beloruski zvaničnici izdvojili Protaševiča u nedelju, on je delovao miran, pomiren sa sudbinom, navodi “Blumberg”. Brzo su ga odvukli i nikad nije stigao na svoju destinaciju. Protaševičevu devojku koja je bila s njim u avionu su pretražili i dozvolili joj da se vrati u avion, ali je ona ostala u Minsku.

"Rekao je da se sve ovo dešava zbog njega"

Najmanje još četvoro ljudi nije se ukrcalo nazad, prema zvaničnicima Litvanije.

"Kad je pilot objavio da slećemo u Minsk on (Protaševič) je postao veoma uznemiren, pokušao je da izvuče svoj računar i rekao da se ovo sve dešava zbog njega", rekla je Monika Simkijene (40), koja je putovala sa troje dece.

"Samo se okrenuo prema putnicima koji su pričali s njim i rekao da je suočen sa smrtnom kaznom", dodala je.

Vanredni koraci preduzeti da bi se on uhvatio u ravni su sa otmicom putničkom aviona i kršenjem protokola o vazdušnom saobraćaju. Incident je zatekao Zapad koji je požurio da nađe adekvatan odgovor dalje od osude.

U međuvremenu, incident su osudile Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i OEBS, dok su u Litvaniji demonstranti izašli na ulice.

Urednici “Nekste”, koji uglavnom žive u egzilu, rekli su i ranije da im je bilo prećeno.

"Svi stalno dobijamo pretnje. Kažu da će razneti kancelariju, kažu da će nas kidnapovati i vratiti u Belorusiju", rekao je “Gardijanu” prošle godine Stepan Svetlov.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track