Najnovije vesti

BELORUSIJA: HAMAS JE KRIV ZA INCIDENT SA RAJANEROVIM AVIONOM Teroristi iz Gaze uputili poruku koja se nije mogla ignorisati VIDEO
Foto: Profimedia, EPA/MOHAMMED SABER

TANKO

BELORUSIJA: HAMAS JE KRIV ZA INCIDENT SA RAJANEROVIM AVIONOM Teroristi iz Gaze uputili poruku koja se nije mogla ignorisati VIDEO

Planeta

Belorusija je danas saopštila da je avion "Rajanera", na liniji Atina - Vilnjus, prizemljila nakon što je dobila poruku od palestinskog Hamasa koji je zapretio da će letelicu razneti iznad beloruskog vazdušnog prostora, ukoliko Evropska unija ne osudi Izrael zbog nedavnog konflikta u Gazi.

Beloruski ministar saobraćaja Artem Sikorski je izjavo da je u poruci pisalo: "Mi, vojnici Hamasa, zahtevamo da Izrael prestane sa napadima na sektor Gaze. Zahtevamo od Evropske unije da prekine sa podrškom Izraelu. Ukoliko se ne uspune naši zahtevi, eksplodiraće bomba blizu Vilnjusa".

Sikorski je izjavu dao nakon osude većeg dela međunarodne zajednice, koja je optužila Belorusiju da je prisilno naterala avion kompanije "Rajaner" da sleti u Minsk kako bi uhapsila opozicionog blogera Romana Protaševiča, preneo je "Juronjuz".

Evropska unija, SAD i Velika Britanija su osudile belorusku naredbu da se avion prinudno spusti u Minsk i da se uhapsi Protaševič.

Brisel je saopštio da je pozvao beloruskog ambasadora u EU, Aleksandra Minheviča, zahtevajući puštanje novinara.

"Minhević je informisan da EU oštro osuđuje čin kojim su beloruske vlasti ugrozile bezbednost putnika i posade", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova EU.

Generalni sekretar Evropske unije Stefano Sanino je preneo poziciju EU "da je akcija beloruskih vlasti nečuvena i da je potez beloruskih vlasti sraman pokušaj da se utiša sva opozicija u zemlji i zahtevao je hitno puštanje Protaševičha."

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja