DA LI SE LUKAŠENKO PREIGRAO? Počeli prvi diplomatski okršaji, pretnje iz EU i SAD nikad ozbiljnije! Prva žrtva avionski saobraćaj!
Foto: Profimedia

incident

DA LI SE LUKAŠENKO PREIGRAO? Počeli prvi diplomatski okršaji, pretnje iz EU i SAD nikad ozbiljnije! Prva žrtva avionski saobraćaj!

Planeta -

Letonija i Belorusija međusobno proterale diplomate. Britanija zabranila letova ka Belorusiji.

Letonija je danas proterala ambasadora Belorusije u Rigi i sve beloruske diplomate, saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

Prethodno je Belorusija proterala letonskog ambasadora iz Minska i osoblje ambasade, izuzev jednog člana, prenela je beloruska državna agencija Belta.

Potez je najavio beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej, koji je rekao da bi jednom administrativcu trebalo da bude dozvoljeno da ostane da brine o zgradi ambasade, javio je Rojters.

Ovaj potez došao je nakon jučerašnjeg incidenta u kojem je u Minsku prizemljen avion na liniji Atina - Vilnjus.

Kako prenosi agencija TASS, belorusko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da se na taj potez odlučilo zbog uvrede nanete beloruskoj zastavi u glavnom gradu Letonije, Rigi, rekao je Makej.

"Protestna nota je poslata ambasadoru. Ne možemo da dozvolimo da takve provokacije ostanu bez odgovora, tako da smo poručili letonskom ambasadoru da mora da napusti Belorusiju u naredna 24 sata, dok ostalo osoblje mora da izađe iz Belorusije u roku od 48 sati, a dozvoljeno je da ostane samo jedna osoba", izjavio je Makej.

Litvanija je objavila danas da neće odobriti ni jednom letu, ni dolaznom ni odlaznom, da predje beloruski vazdušni prostor.

"Svi letovi koji idu u pravcu litvanskih aerodroma ili kreću sa njih preko beloruskog vazdušnog prostora su zabranjeni" od sutra, rekao je ministar saobraćaja Marijus Kudis na sastanku vlade u Viljnusu, prenosi agencija Frans pres.

Beloruske vlasti su u nedelju uhapsile opozicionog aktivistu Romana Protaseviča, nakon što je avion u kojem je bio preusmeren na Minsk, navodno zbog pretnje bombom. Avion kompanije Rajaner leteo je od Atine do litvanskog Vilnjusa. Posle višesatnog zadržavanja na aerodromu u Minsku avion je mogao da nastavi let, ali bez opozicionara i njegove devojke.

Švedska aviokompanija SAS je objavila danas da će izbegavati beloruski vazdušni prostor posle preusmeravanja aviona Rajanera na Minsk. Kompanija sledi preporuke švedske nacionalne uprave za aviotransport izdate danas popodne u kojima se pozivaju švedske kompanije da imaju u vidu nesigurnu situaciju i da shodno tome izbegavaju da lete u beloruskom vazdušnom prostoru.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelius Landsbergis pozvao je zemlje članice EU da slede litvanski primer, prenosi na svom portalu litvanski javni servis LRT."Litvanija može sama da preduzme neke korake ali očekujemo da glavni odgovor bude medjunarodni", rekao je ministar Landsbergis novinarima i dodao da bi održivi odgovor bio kada bi odluka bila doneta na nivou EU.

Rekao je da ta tema mora biti pokrenuta na svim raspoloživim forumima Unije, uključujući Savet EU kao i sastanak ministara spoljnih poslova EU u Lisabonu krajem ove nedelje.

"Jučerašnji incident je nažalost još jasnije pokazao da čak ni naši gradjani nisu bezbedni dok lete u vazdušnom prostoru te susedne zemlje i ne možemo biti sigurni da neka letelica neće biti primorana da sleti iz ovog ili onog razloga", rekao je ministar saobraćaja Marijus Kudis na sastanku vlade.

Vlada je naložila državnoj službi za kontrolu leta da obavesti pilote o zabrani preletanja beloruskog vazdušnog prostora na putu za Litvaniju i u odlasku iz nje.

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, kaže da će se večeras na stolu radne večere lidera EU 27 u Briselu naći različite opcije, uključujući i sankcije protiv Belorusije zbog dovođenja u pitanje međunarodne bezbednosti i bezbednosti civilnog saobraćaja.

Ono što se dogodilo juče je međunarodni skandal. Životi evropskih civila su dovedeni u rizik juče i to nije prihvatljivo i zato čeno ramatrati sankcije”, poručio je Mišel, dolazeći na sastanka lidera EU 27.

Mišel kaže da su pripremi različite opcije i mere i da očekuje da će večeras biti doneta i odluka o tome.

Predsednik Evropskog savta dodao je da će na za večerom u Briselu voditi i srateka debata o odnosima EU i Rusije, dogovoru o budućim odnosima sa Velikom Britanijom i situaciji u pojasu Gaze.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab je danas rekao da se beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko mora smatrati odgovornim. Rab je takođe kazao da je Britanija izdala uputstvo svojim avio-kompanijama da ne lete iznad beloruskog vazdušng prostora i da će suspendovati dozvolu za letenje u Veliku Britaniju beloruskoj kompaniji "Belavia", javlja Rojters.

"Lukašenkov režim se mora smatrati odgovornim za ovako bezobzirno i opasno ponasanje. Prema izveštajima, ono što se desilo je šokantan napad na civilno vazduhoplovstvo, ujedno i napad na međunarodno pravo, jer predstavlja opasnost za civilne letove bilo gde u svetu", dodao je Rab.

Italijansko ministarstvo spoljnih poslova je danas pozvalo beloruskog ambasadora u Rimu kako bi izrazilo protest zbog prinudnog spuštanja aviona kompanije Rajaner u Minsk.

Italijansko ministarstvo je saopštilo da je "kidnapovanje" Protaševiča neprihvatljiv čin, koji znači "vrlo ozbiljno kršenje pravila o bezbednom međunarodnom letenju, zbog čega se Belorusija smatra odgovornom", preneo je Rojters.

Zamenik ministra spoljnih poslova Benedeto dela Vedova je rekao ambasadoru da Protaševič i njegovi saradnici treba da budu odmah oslobođeni.

"Italija se neće štedeti u naporu da se izdejstvuje momentalno puštanje svih političkih zatvorenika", navodi se u saopštenju Dela Vedove. Italija razgovara sa partnerima EU o uvođenju mera protiv Belorusije koje su "proporcionalne težini incidenta".

Džen Psaki
foto: Kurir Štampano

SAD ne pokušavaju da donose ishitrene zaključke povodom toga da bi Rusija mogla biti umešana u prinudno sletanje aviona "Rajan er" u Belorusiji, saopštila je portparola Bele kuće Džen Psaki.

Ona je navela da je Bela kuća zatražila međunarodnu istragu povodom situacije sa avionom "Rajan era" i o tom pitanju razgovara sa međunarodnim organizacijama.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track