BELORUSKI BLOGER OČEKUJE SMRTNU KAZNU: Putnici Rajanera opisali kako je Roman Protaševič reagovao na sletanje u Minsk! VIDEO
Foto: EPA/STRINGER, EPA-EFE/TOMS KALNINS

drama

BELORUSKI BLOGER OČEKUJE SMRTNU KAZNU: Putnici Rajanera opisali kako je Roman Protaševič reagovao na sletanje u Minsk! VIDEO

Planeta -

Putnici tokom leta naglo preusmereni u beloruski vazdušni prostor opisali su paniku koja je izbila avionom kompanije Rajaner.

Let FR4978 iz Grčke za grad Viljus u Litvaniji završio je u Minsku, umesto na odredištu. Bio je primoran da promeni destinaciju nakon što ga je presreo beloruski vojni avion MIG i prisilio da sleti u belorusku prestonicu. Izgleda da su beloruske vlasti odlučile na takav potez kako bi po sletanju u Minsku mogle da uhapse 26-godišnjeg blogera Romana Protaševiča, kritičara Lukašenkovog režima.

BBC navodi, pozivajući se na izjave putnika, da se pre presretanja nije dogodilo ništa neobično ili sumnjivo.

"Odjednom smo se svi uspaničili u avionu, jer smo mislili da ćemo se srušiti", rekla je Litvanka Rasele Grigojeva za ABC Nevs.

"Nos aviona je naglo zaronio, a visina se naglo promenila. Bilo je veoma nasilno. Nikad to nisam osetila u avionu, svi su bili u šoku", dodala je.

Let FR4978 naglo je skrenuo na istok prema Minsku, neposredno pre ulaska u litvanski vazdušni prostor.

Beloruske vlasti pokušale su da opravdaju presretanje i skretanje aviona sa kursa prijavom bombe, za koju se ispostavilo da je lažna.

Još jedan litvanski putnik, kojeg je Rojters imenovao samo kao Mantasu, rekao je agenciji da je bloger Roman Protasievič, u vreme kada je pilot najavio da avion ide za Minsk, otvorio prtljažni prostor.

"Uzeo je svoj prtljag i pokušao da odvoji ono što je bilo unutra. Dao je laptop svojoj devojci. Mislim da je tamo pogrešio. Tamo je bilo mnogo ljudi kojima je mogao dati svoje stvari umesto devojke koja je bila u bar mislim, takođe uhapšen ", rekao je Mantas.

Rekao je Rojtersu da je video, kako su nakon sletanja u Minsk beloruske snage bezbednosti koristile policijske pse da pretražuju Protaševičev prtljag.

Jedan putnik, koji je ostao anoniman, rekao je da su policajci bili nasilni kada su uhapsili blogera, kojeg je opisao kao "veoma uplašenog".

"Pogledao sam ga pravo u oči, bio je veoma tužan", rekao je putnik.

Putnik Edvinas Dimsa rekao je za AFP da je očigledno da je Protašević bio "veoma uplašen".

"Izgledalo je kao da bi iskočio kroz prozor aviona da je kojim slučajem prozor bio otvoren", rekao je.

Jedan putnik rekao je litvanskoj Delphi Nevs da se Protasijevič tresao kad je izvađen iz aviona.

"Pitali smo ga šta se dešava, a on je rekao, "Ovde sam suočen sa smrtnom kaznom ", rekla je.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja