SIRIJCI IZLAZE NA PREDSEDNIČKE IZBORE Asad se kandiduje za četvrti mandat: Na vlasti je od 2000. godine FOTO
Foto: EPA/ YOUSSEF BADAWI

favorit

SIRIJCI IZLAZE NA PREDSEDNIČKE IZBORE Asad se kandiduje za četvrti mandat: Na vlasti je od 2000. godine FOTO

Planeta -

U Siriji su danas otvorena birališta za predsedničke izbore na kojima bi predsednik Bašar al-Asad trebalo da osvoji četvrti mandat.

Vlada tvrdi da izbori pokazuju kako Sirija normalno funkcioniše uprkos desetogodišnjem ratu, ali opozicija i zapadne nacije izbore smatraju kao priliku za učvršćivanje Asadove vlasti, koji se kandiduje protiv dvojice nepoznatih kandidata.

Na Filozofskom fakultetu u Damasku stotine učenika čekale su u redu za glasanje, a nekoliko autobusa je bilo parkirano napolju.

"Došli smo da podržimo predsednika Bašara al-Asada (...) Bez njega Sirija ne bi bila Sirija", rekla je studentkinja Amal.

Sirija, izbori
foto: EPA/ YOUSSEF BADAWI

"Krvlju i dušom žrtvujemo svoje živote za tebe, Bašar", skandirali su drugi studenti uoči otvaranja birališta.

Asad na vlasti od 2000.

Asad je prvi put došao na vlast 2000. godine, nakon smrti njegovog oca Hafeza koji je vladao 30 godina.

Asadovo predsedništvo obeležio je desetogodišnjii rat koji je izbio nakon mirnih protesta protiv njegove autoritarne vladavine 2011. U ratu su poginule stotine hiljada ljudi, a 11 miliona stanovnika, što je otprilike polovina stanovništva zemlje, napustilo je svoje domove.

Sirija, Predsednički Izbori
foto: EPA/ YOUSSEF BADAWI

Njegovi protivnički kandidati su Abdalah Saloum Abdalah, bivši zamenik ministra i Mahmud Ahmed Marei, čelnik male, službeno dopuštene opozicione stranke.

Francuski, italijanski, britanski i američki ministri spoljnih poslova u utorak su, kritikujući Asada, u zajedničkom saopštenju izjavili da izbori u Siriji neće biti slobodni i pošteni.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja