NIŠTA OD DOGOVORA SA EVROPOM: Švajcarska odustala od sporazuma sa BRISELOM! U ovih 5 oblasti je trebalo naći zajednički jezik!
Foto: Profimedia / Francois WALSCHAERTS / AFP

značajne razlike

NIŠTA OD DOGOVORA SA EVROPOM: Švajcarska odustala od sporazuma sa BRISELOM! U ovih 5 oblasti je trebalo naći zajednički jezik!

Planeta -

Švajcarska vlada je odlučila danas da odustane od sporazuma sa Evropskom unijom zbog oštrog protivljenja u zemlji prema tom aktu koji bi pojednostavio i ojačao veze sa najvećim švajcarskim trgovinskim partnerom, javlja Rojters.

Vlada je zaključila da su i dalje ostale značajne razlike između Švajcarske i EU u pogledu ključnih aspekata sporazuma.

"Stoga nisu ispunjeni uslovi za potpisivanje sporazuma", saopšteno je iz vlade nakon sednice na kojoj je razmatran plan daljih koraka povodom dugotrajnog ćorsokaka sa Briselom.

"Federalni Savet (vlada) doneo je danas odluku da ne potpiše sporazum i obavestio o toj odluci EU. Time se pregovori o nacrtu InstA (sporazum) okončavaju", navodi se u saopštenju.

Dve strane nisu uspele na samitu prošlog meseca da otklone razlike u vezi sa sporazumom koji se fokusira na pet oblasti: slobodno kretanje ljudi, civilno vazduhoplovstvo, kopneni transport, uzajamno priznavanje industrijskih standarda i obrađena poljoprivredna dobra, podseća Rojters.

Švajcarska je insistirala na većim ustupcima vezanim za pitanja državne pomoći, radnih propisa i prava građana.

Udaljavanje od najvećeg trgovinskog partnera bi moglo da poremeti i ugrozi članstvo Švajcarske na zajedničkom evropskom tržištu, ocenjuje britanska agencija.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia / Francois WALSCHAERTS / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track