RASISTA I SEKSISTA I SILEDŽIJA: Čovek koji upravlja Gejtsovim bogatstvom optužen za maltretiranje i zastrašivanje zaposlenih
Foto: EPA/ ANDREW GOMBERT

pad bila gejtsa

RASISTA I SEKSISTA I SILEDŽIJA: Čovek koji upravlja Gejtsovim bogatstvom optužen za maltretiranje i zastrašivanje zaposlenih

Planeta -

Taman što su se malo smirile strasti posle objave da se osnivač Majkrosofta razvodi, sada su se pojavili izveštaji da je čovek odgovoran za brigu o Bil Gejtsovim milijardama rasista i seksista.

List Njujork tajms preneo je, pozivajući se na svoju opsežnu istragu, da je Majkl Larson koji vodi Kaskejd investments, stvorio "kulturu straha" među svojim zaposlenim, koje je uredno malstretirao. Kaskejdova jedina funkcija je da menadžeriše bogatstvo Bila i Melinde Gejts, koji se sada razvode.

Par je naveo da će nastaviti da rade u svojoj filantropskoj fondaciji, ali ne i na braku. "Nastavljamo da delimo uverenje u misiju fondacije i nastavićemo zajedno da radimo na fondaciji, ali više ne možemo da se razvijamo zajedno kao par", navela je Melinda Frenč Gejts početkom maja.

U zahtevu za razvod, Melinda je navela da je njihov brak "nepopravljivo uništen" ali je i natuknula da postoji "ugovor o razdvajanju" koji bi mogao da reši neka pitanja koja će ovaj razvod izazvati. Par i pored toga nije mogao da izbegne interesovanje medija koji sada pišu o Gejtsovim aferama i vezama sa milijarderom-pedofilom i zlostavljačem Džefrijem Epstinom.

Njujork tajms je razgovarao sa brojnim zaposlenim u Kaskejd investmentsu koji tvrde da Larson procenjuje koleginice na osnovu toga kako izgledaju, da pokazuje kolegama fotografije nagih žena i da je više puta imao seksualno neprikladne komentare, kao i da je rasistički prokomentarisao jednog crnog zaposlenog.

"Zlostavlja druge. Kada je jedna koleginica rekla da odlazi iz Kaskejda, Larson se osvetio tako što je pokušao da obori cene akcija firme u koju je planirala da pređe", ispričali su zaposleni listu.

Kaskejdov portparol je naveo da je Larson menadžer tima od 380 ljudi i da je primljeno manje od pet žalbi na njegovo ponašanje. "Svaka žalba je bila ispitana i tretirana vrlo ozbiljno i nijedna se nije pokazala kao osnovana", naveo je portparol Kaskejda koji je poznat pod nadimkom "Investicije Bila i Melinde Gejts" (BMGI).

Larkson je Tajmsu rekao da optužve da je atmosfera u Kaskejdu "toksična" nisu fer prema 160 profesionalaca koji čine naš tim i našu kulturu. Kortni Vejd, portparolka Melinde Frenč Gejts navela je da Melinda "osuđuje nepoštovanje i neprikladno ponašanje na radnom mestu", ali da nije bila svesna ovih optužbi jer nije vlasnik i nema kontrolu nad BMGI.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track