Najnovije vesti

DOBROVOLJNI ILI PRINUDNI RAD? Na državnim projektima u Severnoj Koreji volontiraju deca bez roditelja i neuhranjeni studenti
Foto: Profimedia/AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

rade u rudnicima i čeličanama

DOBROVOLJNI ILI PRINUDNI RAD? Na državnim projektima u Severnoj Koreji volontiraju deca bez roditelja i neuhranjeni studenti

Planeta

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA objavila je da na velikim državnim projektima u Severnoj Koreji, u rudnicima i u poljoprivrednim kombinatima, rade "dobrovoljci" među kojima su deca bez roditelja, studenti i vojni regruti.

U izveštaju KCNA se navodi da se stotine štićenika škola za decu bez roditelja prijavilo da "volontira na teškim poslovima", ali se u izveštaju ne navodi starosna dob "dobrovoljaca", prenosi Rojters.

Prema objavljenim podacima oko 700 dece bez roditelja dobrovoljno se prijavilo za rad u poljoprivrednim kombinatima, u rudnicima i čeličanama, u drvnoj industriji i drugde.

U prošlogodišnjem izveštaju američkog Stejt departmenta o ljudskim pravima navodi se da su maloletnici starosti od 16 ili 17 godina angažovani u radnim brigadama i primorani na težak i rizičan fizički rad.

"Studenti pate od fizičkih i psiholoških povreda, neuhranjenosti, premora i zastoja u razvoju zbog prinudnog rada", navodi se u izveštaju iako je u Severnoj Koreji zabranjen prislini rad.

Zvanični Pjongjang negira kršenje ljudskih prava i optužuje neprijatelje države za politizaciju.

Severnokorejski lider Kim Džong-un je izjavio da se zemlja suočava sa "najvećim nevoljama" koje prevazilazi zahvaljujući "plemenitoj lojalnosti i herojskoj borbi radnika i drugih građana".

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track