Najnovije vesti

EU NOVČANIK: Unija kreira digitalni novčanik za siguran pristup građana uslugama na mreži
Foto: Profimedia

21. vek

EU NOVČANIK: Unija kreira digitalni novčanik za siguran pristup građana uslugama na mreži

Planeta
09:30h

Evropska unija (EU) treba da objavi danas planove za uvođenje digitalnog novčanika širom 27-članog bloka, nakon zahteva država članica da nađu način za siguran pristup građana javnim i privatnim uslugama na mreži, piše Fajnenšel Tajms (FT).

Aplikacija će građanima širom EU omogućiti bezbedan pristup nizu privatnih i javnih usluga pomoću jedinstvene onlajn identifikacije, navodi se u članku britanskog dnevng lista, a prenosi Tojters.

Digitalni novčanik će osigurati čuvanje podataka o plaćanjima i lozinke i omogućiti građanima iz svih 27 zemalja članica da se prijave na veb sajtove lokalnih vlasti ili da plaćaju račune za komunalne usluge koristeći prepoznati identitet, dodaje FT pozivajući se na ljude koji su direktno uključeni u ove planove.

Pored ostalih metoda, aplikaciji će širom EU moći da se pristupi putem skeniranja otiska prsta ili mrežnjače, a služiće i kao sef u kojem korisnici mogu da čuvaju lična službena dokumenta poput vozačke dozvole i dr...

Zvaničnici EU sprovešće strukturno razdvajanje kako bi sprečili kompanije koje pristupaju korisničkim podacima da koriste novčanik za bilo koje druge komercijalne aktivnosti, kao što je marketing novih proizvoda.

Brisel na ovom projektu aktivno učestvuje u pregovorima sa državama članicama radi davanja smernica o tehničkim standardima za uvođenje digitalnog novčanika koji bi, kako se očekuje, trebalo da bude potpuno operativan za otprilike godinu dana, piše Fajnenšel Tajms.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track