ALFA, BETA, GAMA, DELTA... Različiti sojevi korone dobili imena po slovima grčke abecede
Foto: Shutterstock

politički korektno

ALFA, BETA, GAMA, DELTA... Različiti sojevi korone dobili imena po slovima grčke abecede

Planeta -

Različite varijante koronavirusa trebalo bi da dobiju imena po slovima grčke abecede, umesto po mestu prvog otkrića, objavila je Svetska zdravstvena organizacija, u pokušaju da izbegne stigmatizovanje navednih zemalja.

SZO je imenovala četiri varijante koje su zabrinjavajuće, a javnosti poznate kao UК / Кent (B.1.1.7), Južna Afrika (B.1.351), Brazil (P.1) i Indija (B.1.617.2)

Sada će dobiti slovne oznake "alfa", "beta", "gama", odnosno "delta", čime odražavaju vremenski sled otkrivanja, a po tom obrascu nazive će dobijati i potencijalno nove varijante, prenosi Gardijan.

SZO je u ponedelajk otkrila nova imena posle kritika da su imena poput B.1.351, 501I.V2 i 20H / 501I.V2, bila previše složena.

Odluka da se primeni ovaj sistem imenovanja usledila je nakon što su stručnjaci više meseci razmatrali čitav niz drugih mogućnosti, poput imena grčkih bogova i izmišljenih pseudo-klasičnih imena. Istorijski gledano, virusi su se često povezivali sa lokacijama sa kojih se smatra da su nastali, poput Ebole koja je dobila ime po istoimenoj kongoanskoj reci.

Ali ovo može biti štetno za mesta i često netačno, kao što je bio slučaj sa takozvanom pandemijom 'španskog gripa' 1918. godine čije je poreklo nepoznato, navodi Rojters.

"Nijedna zemlja ne sme da bude stigmatizovana zbog otkrivanja i prijavljivanja varijanti", rekla je epidemiološkinja SZO Marija Van Kerhove.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja