AŽURIRALI PODATKE: Peru postao zemlja sa najvećom stopom smrtnosti od korone na svetu
Foto: AP Andre Penner

sumorna statistika

AŽURIRALI PODATKE: Peru postao zemlja sa najvećom stopom smrtnosti od korone na svetu

Planeta -

U Peruu se više nego udvostručio broj preminulih od posledica koronavirusa nakon revizije podataka. Time je Peru postao zemlja s najvećom smrtnosti na svetu u odnosu na ukupan broj populacije.

Zvaničan broj preminulih od posledica koronavirusa u Peruu sada iznosi 180.764 u populaciji od oko 32,6 miliona, što je ogroman porast u odnosu na prethodni službeni broj od 69.342.

Premijerka Violeta Bermudez novinarima je rekla da je ovaj broj prikupljen prema preporukama peruanskih i međunarodnih stručnjaka.

"Ono što se vidi jeste da značajan broj smrtnih slučajeva nije bio klasifikovan kao izazvan kovidom 19“, rekao je ministar zdravlja Oskar Ugarte, dodajući da su promenjeni kriterijumi za utvrđivanje koronavirusa kao uzroka smrti.

Ugarte je rekao da se ranije smatralo da su samo oni koji su "imali pozitivan dijagnostički test“ umrli od virusa, ali su od tada utvrđeni i drugi kriterijumi.

Novi podaci uključuju smrtne slučajeve prijavljene između marta 2020. i 22. maja ove godine.

Pre ove analize ustanovljeno je da je došlo do tzv. "viška smrtnosti", a koji u suštini meri koliko više ljudi umre nego što bi se zapravo očekivalo na osnovu proseka u prethodnih nekoliko godina. "Mislimo da je naša dužnost da objavimo ove ažurirane informacije", navela je Bermudez.

Peru je jedna od najteže pogođenih zemalja Latinske Amerike, a njihov zdravstveni sistem teško je pogođen epidemijom. Kiseonika za bolesne nema, a predsednik Peruanske medicinske federacije Godofredo Talavera rekao je da povećana putarina za uvoz kiseonikika nije iznenađenje.

"Nije bilo vladine podrške kada je reč o uvozu kiseonika, ali i osiguranja smeštajnih kapaciteta u bolnicama, posebno na intenzivnoj nezi. Trenutno nemamo ni dovoljan broj vakcina. Prva linija nege nije ponovo aktivirana pa nas sve ovo čini prvom zemljom po smrtnosti na svetu", naveo je Talavera.

Poređenja radi, Mađarska je pre Perua imala najveći broj smrtnih slučajeva po broju stanovnika, oko 300 na 100.000 ljudi. Peru sada ima više od 500 umrlih na 100.000 stanovnika.

Peruanci su već odavno sumnjali u vladine izveštaje i procene o teškoj situaciji u zemlji zbog koronavirusa.

Stručnjaci smatraju da revidirani broj preminulih ukazuje na to da su sa pravom sumnjali, pogotovo nakon što je vlada priznala da je taj stvarni broj dvostruko veći od prethodnih zvaničnih podataka.

Uzimajući u obzir navedene informacije, činjenica je da je broj preminulih po stanovniku u Peruu sada veći nego u Brazilu, državi koja je bila najkritičnija dosad kada je reč o koronavirusu.

Tome je doprinijela činjenica da je na području cele Južne Amerike proces vakcinacije bio spor i s određenim poteškoćama, dok je u zdravstvenom sistemu zabeležen potpuni kolaps, piše BBC.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track