OVAKO SE ŠTITI KULTURNA BAŠTINA: Meksiko poslao nacionalnu gardu na gradilište pored piramida u Teotihuakanu VIDEO
Foto: Youtube screenshot/Azteca Noticias, Profimedia

bravo

OVAKO SE ŠTITI KULTURNA BAŠTINA: Meksiko poslao nacionalnu gardu na gradilište pored piramida u Teotihuakanu VIDEO

Planeta -

Meksiko je u ponedeljak poslao 250 pripadnika Nacionalne garde i 60 policajaca da zaplene zemljište pored prešpanskih ruševina Teotihuakan, gde su vlasti rekle da buldožeri uništavaju rubne delove arheološkog nalazišta.

Meksički arheološki zvaničnici izvestili su prošle nedelje da od marta pokušavaju da zaustave privatni građevinski projekat, ali nastavljen je rad na onome što lokalni mediji kažu da planira izgradnju neke vrste zabavnog parka.

Nacionalni institut za istoriju i antropologiju rekao je da je Nacionalna garda pomogla vlastima da izdaju obaveštenja o zapleni imovine na severu Meksiko Sitija. Zaplena omogućava tužiocima da preuzmu kontrolu nad zapletom, dok se odgovorni za delo istražuju zbog krivičnih prijava za „nepopravljivu štetu“ nacionalnom nasleđu.

Kašnjenje u zaustavljanju projekta podvuklo je kako nezgrapni, zastareli pravni sistem Meksika otežava sprovođenje građevinskih zakona i zakona o zoniranju ili zaustavljanje ilegalne gradnje, čak i na zaštićenim istorijskim lokacijama.

Kurir.rs/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track