Najnovije vesti

GOREO 13 DANA Ugašen požar na kontejnerskom brodu Eks-Pres Perlu: Nesreća izazvala ogromno zagađenje u okeanu FOTO, VIDEO
Foto: ISHARA S. KODIKARA / AFP / Profimedia

šri lanka

GOREO 13 DANA Ugašen požar na kontejnerskom brodu Eks-Pres Perlu: Nesreća izazvala ogromno zagađenje u okeanu FOTO, VIDEO

Planeta

Vatrogasci na Šri Lanki ugasili su požar na brodu-kontejneru koji je goreo 13 dana, a sud je kapetanu i nekim drugim zvaničnicima sa broda izrekao zabranu putovanja.

Požar na „Eks-Pres Perl (The X-Press Pearl)“ goreo je od 20. maja, uzrokujući ozbiljnu štetu na brodu koji je, prema rečima zvaničnika, „star“ samo pet meseci i izazvao ozbiljno zagađenje u okeanu i duž većeg dela poznatih plaža ove ostrvske države, prenosi AP.

Šri Lanka, brod, eksplozija
foto: ISHARA S. KODIKARA / AFP / Profimedia

Brod je bio usidren u glavnom gradu Kolombu, čekajući da uđe u luku kada se zapalio.

Mornarica veruje da je požar izazvala hemikalija koja je prevožena brodom pod zastavom Singapura. U brodu je bilo 1.486 kontejnera, uključujući 25 tona azotne kiseline i drugih hemikalija koje su ukrcane u luci Hazira u Indiji 15. maja.

Šri Lanka, brod, eksplozija
foto: Saman Abesiriwardana/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Portparol policije Adžit Rohana saopštio je da je policija ispitala kapetana broda i zvaničnika lokalnog agenta broda, a da je sud u Kolombu zabranio kapetanu, inženjeru i pomoćniku inženjera da napuste zemlju.

Posada broda sa 25 članova evakuisana je prošle nedelje nakon eksplozije, a među njima su državljani Filipina, Kine, Indije i Rusije.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track