LEŠ U BAŠTI: Više stotina godina stare kosti američkog Indijanca pronađene pored kuće princa Harija i Megan Markl
Foto: Profimedia

ukleta kuća

LEŠ U BAŠTI: Više stotina godina stare kosti američkog Indijanca pronađene pored kuće princa Harija i Megan Markl

Planeta -

Svega nekoliko metara od velelepne kuće princa Harija i Megan Markl, radnici su pronašli ljudske ostatke.

Kosti su pronađene 24. maja na putu u Montesitu, ispred 14,7 miliona dolara vredne vile kraljevskog para, saopštila je kancelarija šerifa Santa Barbare. Reč je o odrasloj osobi najverovatnije indijanskog porekla, a kosti su "veoma stare", verovatno više vekova stare.

Ljudski ostaci su pronađeni prilikom rekonstrukcije bašte i sada je angažovan forenzički antropolog kako bi se utvrdilo pravo poreklo kostiju.

Lokalni mediji navode da je verovatno reč o pripadniku Čumaš naroda koji su hiljadama godina živeli u toj oblasti.

Vlasti su više puta naglasile, prenosi Dejli mejl, da su kosti pronađene na imanju koje ni na koji način nije povezano sa Harijem i Megan koji su imanje kupili od ruskog biznismena Sergeja Grišina u junu 2020. godine nakon što je on godinama pokušavao da ga proda, bez uspeha.

Kosti su samo poslednji u nizu problema koji je par imao sa kućom u Montesitu. Ista osoba im je dva puta upadala na imanje tokom božićnih praznika, a policija je još devet puta dolazila do kuće para, što u odgovoru na telefonske pozive što zbog aktiviranja alarma.

Čumaš narod prvi kontakt sa Evropljanima je imao 1542. godine. Španci koji su se tu naselili 1770. izazvali su mnogo patnje starosedeocima. Meksiko je tu oblast zauzeo 1834. godine, otevši Čumašima zemlju i ubijajući ih. Za preostalih 100 pripadnika plemena, 1855. godine je izdvojeno parče zemlje na kome su mogli da žive i 1901. godine je tu osnovan i zvanični rezervat.

Procenjuje se da danas u SAD živi oko 5000 pripadnika Čumaš nacije. Čumaš na jeziku ovih Indijanaca znači "onaj koji pravi hleb/zarađuje".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track