MASOVNA PREDAJA AVGANISTANSKIH VOJNIKA: Talibani po odlasku SAD imaju proverenu taktiku! Osvajaju teritoriju bez ispaljenog metka
Foto: Fonet AP 8.6.2013

bruka

MASOVNA PREDAJA AVGANISTANSKIH VOJNIKA: Talibani po odlasku SAD imaju proverenu taktiku! Osvajaju teritoriju bez ispaljenog metka

Planeta -

Talibani su i ranije pregovarali o predaji avganistanskih trupa, ali nikada u meri i tempu kao što se dešava u četiri provincije koje se protežu istočno, severno i zapadno od Kabula.

Taktika je uklonila pripadnike stotine vladinih snaga sa bojnog polja, osigurala stratešku teritoriju i donela oružje, municiju i vozila za talibane - često bez ispaljenog metka.

Propast je jedna od mera brzog pogoršanja vladinog ratnog napora dok pada jedno uporište za drugim, ponekad nakon borbi, ali često i nakon predaje na veliko.

Predaje su deo šire talibanske taktike o zauzimanju i zadržavanju teritorije dok moral bezbednosnih snaga pada sa izlaskom međunarodnih trupa. Lokalni prekidi vatre omogućavaju talibanima da konsoliduju dobitak. Trajna vojna ofanziva traje uprkos molbama za mirovne pregovore i prekid vatre širom zemlje.

"Vlada nije u stanju da spasi snage bezbednosti", rekao je Muhamed Džalal, starešina sela u provinciji Baghlan. "Ako krenu sa borbom, biće ubijeni, pa moraju da se predaju".

Kurir.rs/National Review

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track