Najnovije vesti

ŠTA ZNAJU NEMCI O NOVIM PANDEMIJAMA? Berlin proizvođačima vakcina plaća unapred, hoće da sledeću pošast dočeka spreman! VIDEO
Foto: EPA/Omer Messinger

jens špan

ŠTA ZNAJU NEMCI O NOVIM PANDEMIJAMA? Berlin proizvođačima vakcina plaća unapred, hoće da sledeću pošast dočeka spreman! VIDEO

Planeta
14:42h

Nemačka planira da proizvođačima vakcina protiv kovida-19 plati godišnju naknadu za rezervisanje vakcina, kako bi stvorila kapacitet rezervi od 600-700 miliona doza godišnje, u nastojanju da se "uhvati u koštac" sa budućim pandemijama, izjavio je danas nemački ministar zdravlja Jens Špan.

Prema njegovim rečima, vlada u Berlinu planira da raspiše tender za takozvane ugovore o spremnosti za pandemiju koji bi važili pet godina.

"Mi u vladi smo se složili da želimo da obezbedimo kapacitet za proizvodnju vakcina u Nemačkoj i za Nemačku", rekao je Špan na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Rojters.

To bi se, kako dodaje, moglo aktivirati vrlo brzo, što znači da bi proizvodnja vakcina mogla započeti u kratkom roku.

Zastoji u proizvodnji i prekomerno oslanjanje na odobrenje Evropske unije za snabdevanje vakcinama usporili su kampanju vakcinacije u Nemačkoj protiv kovida-19, zbog čega zvanični Berlin sada želi da poveća domaću proizvodnju.

U februaru, Nemačka je osnovala radnu grupu za proizvodnju vakcina s ciljem uspostavljanja domaće proizvodnje i smanjenja "uskih grla" u lancu snabdevanja.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track