SVI FAUČIJEVI MEJLOVI: Otkriveno o čemu se vodeći američki epidemiolog dopisivao sa savetnikom Bila Gejtsa i kineskim kolegama!
Foto: EPA / KEVIN DIETSCH / POOL, Shutterstock/Frederic Legrand - COMEO

neočekivano

SVI FAUČIJEVI MEJLOVI: Otkriveno o čemu se vodeći američki epidemiolog dopisivao sa savetnikom Bila Gejtsa i kineskim kolegama!

Planeta -

Vodećii američki epidemiolog Enroni Fauči primio je uznemirujući mejl od savetnika Bila Gejtsa i ponudio podršku kineskom zdravstvenom zvaničniku na početku pandemije korone, pokazuju nedavno objavljeni mejlovi.

Stotine stranica njegovih mejlova otkriveno je prema Zakonu o slobodi informacija. Oni pokazuju kako se direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID) bavi raznim pitanjima i problemima.

Evo pet najvećih zanimljivosti iz mejlova.

1. Savetnik Bila Gejtsa bio je zabrinut za Faucijevo zdravlje

Fauči je telefonom razgovarao sa osnivačem Majkosofta Bilom Gejtsom 1. aprila 2020, rekavši da je "oduševljen korakom napred u zajedničkom i nadam se sinergijskom pristupu koroni".

Nakon poziva, viši izvršni direktor Fondacije Bil and Melinda Gejts, Emilio Emini, koji je bio zadužen za koordinaciju vakcine protiv korone, poslao je Faučiju mejl da je zabrinut za njegovo zdravlje.

"Gledam vas na televiziji gotovo svakodnevno, i iako i dalje imate priličnu energiju, ozbiljno sam zabrinut za vas", rekao je Emini. "Naciji i svetu je apsolutno potrebno vaše vođstvo."

Fauci je u 1,53 ujutro napisao: "Pokušaću da se angažujem koliko god mogu s obzirom na moje trenutne okolnosti."

2. Fauči je pružio podršku kineskom zdravstvenom zvaničniku

Fauči je 28. marta 2020. godine primio mejl od Džordža Gaoa, direktora Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Gao je dao intervju za časopis Sajens, rekavši da SAD i druge zapadne države prave "veliku grešku" ne govoreći ljudima da nose maske.

"Video sam intervju za Sajens, kako bih mogao reći takvu reč 'velika greška' za druge? To je bila novinarska formulacija. Nadam se da razumete", napisao je Gao Faučiju.

"Hajde da zajedno radimo na izbacivanju virusa iz zemlje", rekao je.

Fauci je odgovorio: "Razumem u potpunosti. Nema problema." Dodao je: "Zajedno ćemo to proći".

3. Stručnjaci su zabrinuti da bi COVID-19 mogao "izgledati veštački"

31. januara 2020. godine, Kristian G. Andersen, direktor Istraživačkog instituta Skrips, napisao je Faučiju da kaže da neke od karakteristika SARS-CoV-2 "(potencijalno) izgledaju kao veštačke".

Andersen je primetio da su "neobične osobine" virusa činile "zaista mali deo" njegovog genoma.

"Imamo dobar tim u postrojenju koji će vrlo kritički gledati na ovo, pa bismo trebali znati mnogo više na kraju vikenda", napisao je u okviru lanca e-adresa.

"Trebalo bi da napomenem da su nakon rasprava ranije danas Edi, Bob, Majk i ja našli genom u neskladu sa očekivanjima od evolucione teorije", rekao je Andersen. "Ali ovo moramo da pogledamo mnogo pažljivije i još uvek treba obaviti dodatne analize, tako da bi se ta mišljenja ipak mogla promeniti."

Andersen i njegov tim su potom objavili članak u recenziranom časopisu Nejčr Medisin, gde su napisali da nisu "verovali da je bilo koja vrsta laboratorijskog scenarija verodostojna".

Međutim, članak je primetio da bi više naučnih podataka "moglo da pomera ravnotežu dokaza u korist jedne hipoteze u odnosu na drugu".

4. Fauči je rekao da maske kupljene u prodavnicama "nisu stvarno efikasne"

U mejlu 5. februara 2020. Fauči je savetovao protiv nošenja maski i rekao da maske za lice kupljene u prodavnici neće biti efikasne u zaštiti od virusa. Odgovarao je na upite Silvije Burvel, koja je možda ista Silvija Burvel koja je bila sekretarka za zdravstvo i ljudske usluge od 2014. do 2017. godine.

"Maske su zaista za zaražene ljude kako bi ih sprečile da šire zarazu na ljude koji nisu zaraženi, umesto da zaštite nezaražene ljude od zaraze", napisao je Fauči.

"Tipična maska koju kupujete u drogeriji zapravo nije efikasna u sprečavanju širenja virusa, koji je dovoljno mali da prođe kroz materijal. Međutim, mogao bi doneti blagu korist u sprečavanju bruto kapljica ako vas neko kašlje ili kihne. "

"Ne preporučujem vam da nosite masku, posebno jer idete na lokaciju sa vrlo malim rizikom", rekao je.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ažurirali su svoje smernice o nošenju maski u aprilu 2020. godine i toplo preporučili pokrivače za lice. Faučijev mejl je poslat pre ovog saveta i podržao je CDC preporuke nakon što su uvedene.

5. Faučiju je bilo neprijatno zbog fascinacije ljudi njime

Tokom pandemije, Fauči je postao figura u centru pažnje što je dovelo do članaka, intervjua i sl. Nije mu bilo prijatno sa tim.

Kolega iz Nacionalnog instituta za zdravlje poslao mu je link do članaka Vašington posta 31. marta 2020. godine sa naslovom "Fauci čarape, Fauci krofne, Fauci fan art: Stručnjak za koronavirus privlači sledbenike kulta".

"Zaista nadrealistički. Nadam se da će sve ovo uskoro prestati", napisao je Fauci u replici li. Kasnije je dodao: "Nije nimalo prijatno, to je sigurno".

Fauči je 7. aprila poslao članak iz obaveštenja Gugle vesti u mejlu sa naslovom "Kuomov pad i Faučijeva groznica - ovo je prava stvar na internetu".

"Oov je van pameti", napisao je Fauči. "Naše društvo je zaista ludo."

Kurir.rs/Newsweek.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track