Najnovije vesti

BROD KOJI TONE PRETI DA IZAZOVE OGROMNU EKOLOŠKU KATASTROFU: Požar jedva ugasili posle 2 nedelje, ali je tovar još veća pretnja
Foto: EPA/SRI LANKAN AIR FORCE MEDIA

morski svet u opasnosti

BROD KOJI TONE PRETI DA IZAZOVE OGROMNU EKOLOŠKU KATASTROFU: Požar jedva ugasili posle 2 nedelje, ali je tovar još veća pretnja

Planeta

Tanker pun hemikalija tone uz obalu Šri Lanke dok svet strahuje da bi ta nesreća mogla da se pretvori u ekološku katastrofu.

Tanker "Eks-Pres Perl" (X-Press Pearl), registrovan u Singapuru, goreo je gotovo dve nedelje pre nego što je požar konačno ugašen.

Ako brod potone, u more bi mogle da se izliju stotine tona goriva i unište tamošnji morski svet.

Šri Lanka, Eks-Pres Perl
foto: EPA/SRI LANKAN AIR FORCE MEDIA

Mornarice Šri Lanke i Indije proteklih dana zajednički su radile na gašenju vatre, a sada na sprečavanju lomljenja i potonuća broda, ali im operaciju otežavaju nemirno more i monsunski vetrovi.

Portparol mornarice Šri Lanke, Indika Silva, za BBC je rekao kako "spasioci pokušavaju da povuku brod prema dubokom moru pre nego što potone kako bi se minimizovalo zagađenje mora“.

Ekolog Ajanta Perera upozorila je da mogućnost potonuća predstavlja "najgori scenario za okolinu“.

Šri Lanka, Eks-Pres Perl
foto: EPA/SRI LANKAN AIR FORCE MEDIA

"Sa svim opasnim teretom, azotnom kiselinom i drugim materijama, kao i gorivom broda, potapanje broda će dovesti do uništenja celog morskog dna“, dodala je.

Obalno područje uz grad Negombo već je zagađeno naftom i drugim materijama.

Ministarstvo ribalova Šri Lanke objavilo je da su na snagu stupile vanredne mere kako bi se zaštitila laguna Negomba i okolna područja.

Šri Lanka, Eks-Pres Perl
foto: EPA/SRI LANKAN AIR FORCE MEDIA

Zvaničnici veruju da je požar izazvalo curenje azotne kiseline za koje je posada znala od 11. maja. Brod je prevozio 25 tona jako korozivne kiseline koja se inače koristi u proizvodnji đubriva i eksploziva.

"Eks-Pres šiping", kompanija sa sedištem u Singapuru u čijem je vlasništvu brod, potvrdila je da je posada bila svesna curenja, ali da su Katar i Indija uskratili dozvolu da uđe u njihove vode.

Činjenica da je Šri Lanka dopustila brodu da uđe u njihove vode izazvala je burne reakcije javnosti.

Zvaničnici su podneli policijsku prijavu protiv kapetana broda koji je prošle nedelje spasen zajedno s ostalim članovima posade.

Policija je navodno kapetana i inženjera ispitivala preko 14 sati.

Kurir.rs/Index.hr/BBC

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track