Najnovije vesti

SVE ČINJENICE STAVITI NA STO: Jens Stoltenberg pozvao na istragu dansko-američkog špijunskog skandala
Foto: EPA / SEAN GALLUP / POOL

Generalni sekretar NATO

SVE ČINJENICE STAVITI NA STO: Jens Stoltenberg pozvao na istragu dansko-američkog špijunskog skandala

Planeta

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je na istragu dansko-američkog špijunskog skandala, nakon izveštaja da su danske vlasti pomogle američkoj Agenciji za nacionalnu bezbednost (NSA) da prisluškuju istaknutije evropske političare.

"Zemlje uključene u slučaj saveznici su NATO i moraju se sve činjenice staviti na sto i otkriti šta se zapravo dogodilo", rekao je Jens Stoltenberg za javnu Dansku radioteleviziju DR.

Rekao je da je slučaj bacio ružno svetlo na Dansku, ali da je poverenje u NATO ostalo netaknuto.

Istraživački novinari Danske televizije DR, zajedno s nemačkim medijima poput NDR, WDR i Sueddojče Cajtung, otkrili su u nedelju da je NSA navodno prisluškivala telefone vodećih političara uz pomoć softvera koji je napravila danska vojna obaveštajna služba FE.

Istraživanje se baziralo na anonimnim izvorima i internoj analizi FE-a iz 2012. i 2014. godine.

Angela Merkel
foto: EPA / Filip Singer

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel takođe su tražili kompletno objašnjenje od vlade u Kopenhagenu.

Danska premijerka Mete Frederiksen rekla je da nije bilo sistemskog nadzora saveznika i da ne veruje da su narušeni odnosi Danske sa Nemačkom i Francuskom.

Portparolka Bele kuće Jen Psaki izjavila je da su Sjedinjene Države izdale kompletan pregled njihovog pristupa nadzoru u inostranstvu od tada i da je predsednik Barak Obama u to vreme izdao predsedničku direktivu koja je na značajan način promenila pristup SAD.

"Nastavićemoda sarađujemo sa našim evropskim saveznicima i partnerima na rešavanju svih pitanja putem odgovarajućih kanala nacionalne bezbednosti", rekla je.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track