Najnovije vesti

SVEDOČENJE UŽIVO: Beloruski disident Protaševič poručio da su ulični protesti nepotrebni
Foto: Twitter, EPA/STRINGER

iznuđeno priznanje?

SVEDOČENJE UŽIVO: Beloruski disident Protaševič poručio da su ulični protesti nepotrebni

Planeta

Beloruski novinar disident Roman Protaševič, uhapšen prošlog meseca nakon što je njegov avion bio prisiljen da sleteti u Minsk, rekao je u ispitivanju emitovanom na državnoj televiziji da nema svrhe pozivati na ulične proteste.

U svom drugom pojavljivanju otkako su vlasti 23. maja prisilile avion Rajanera da sleti u Belorusiju, Protaševič je izgledao opušteno, pušio je i sa neidentifikovanim sagovornikom govorio o opoziciji, navodi Rojters.

"Trenutno ne postoji nikakva (protestna) aktivnost", rekao je 26-godišnjak u svedočenju koji je potvrdio belorusku tvrdnju da je avion morao da bude preusmeren nakon pretnje bombom od Hamasa. Palestinska grupa negirala je bilo kakvu umešanost.

"Trenutno nema svrhe za takvom aktivnošću. Kada sam bio u Viljnusu, otvoreno sam rekao da ulični protesti nisu potrebni. U najmanju ruku moramo čekati da se ekonomska situacija zahukta da ljudi izađu na ulice po tanjir supe", rekao je on.

Beloruska opozicija nije odmah komentarisala Protaševičevo ispitivanje. Opozicija je rekla da se video priznanje koje je prošlog meseca dala ruska državljanka Sofija Sapega, Protaševičeva devojka koja je takođe bila pritvorena nakon prinudnog sletanja, bilo iznuđeno, navodi Rojters i podseća da Belorusija koristi iznuđena javna ispitivanja kako bi opravdala zatvaranja disidenata i obeshrabrila pružanje podrške opoziciji.

Zapadne zemlje osudile su odluku beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka da prizemlji avion a zemlje EU su uvele sankcije beloruskom avioprevozniku Belaviji.

Neke zemlje su i uveke sankcije protiv beloruskih zvaničnika zbog načina na koji se obračunavaju sa demonstrantima koji su posle prošlogodišnjih izbora, za koje tvrde da su pokrateni, masovno izašli na ulice.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track