Najnovije vesti

LUKAŠENKO UVEO SANKCIJE SJEDINJENIM DRŽAVAMA: Na udaru diplomate, američki stručnjaci i agencije!
Foto: AP

Reciprocitet

LUKAŠENKO UVEO SANKCIJE SJEDINJENIM DRŽAVAMA: Na udaru diplomate, američki stručnjaci i agencije!

Planeta

Beloruske vlasti su donele odluku da uvedu recipročne sankcije SAD nakon što je Vašington obnovio sankcije protiv beloruskih preduzeća koje su ranije bile ukinute.

Kako je rekao portparol Ministarstva spoljnih poslova Belorusije Anatolij Glaz, o tome je obavešten otpravnik poslova u američkoj ambasadi koji je pozvan u Ministarstvo na razgovor.

Mere obuhvataju smanjenje diplomatskog i administrativno-tehničkog personala američke ambasade u Belorusiji, pooštravanje procedura za dobijanje viza, ogranicenje rada američkih stručnjaka u Belorusiji, prenosi Sputnjik.

"Takođe, poništili smo odluku o radu američke Agencije za međunarodni razvoj u Belorusiji", rekao je Glaz i dodao da se radi o ciljanim merama.

Cilj je da se Americi pošalje jasan signal o tome da su pritisci i prinude u odnosima s Belorusijom bez perspektive, istakao je on.

"Kao i do sada, mi nismo opredeljeni za eskalaciju i spremni smo da nastavimo kontakte sa američkom stranom na principu ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja", navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja