VANDALI DEMOLIRALI ORBITALNU LETELICU BURAN: Rogozinu PREKIPELO, angažovao danonoćno obezbeđenje na kosmodromu Bajkonur!
Foto: screenshot

Roskosmos

VANDALI DEMOLIRALI ORBITALNU LETELICU BURAN: Rogozinu PREKIPELO, angažovao danonoćno obezbeđenje na kosmodromu Bajkonur!

Planeta -

Direktor državne korporacije za istraživanje svemira "ROSKOSMOS" Dimitrij Rogozin najavio je u četvrtak da je obezebeđenje ove kompanije obezbedilo rusku verziju spjes šatla pod imenom "Buran" koji se nalazi na kosmodromu "Bajkonur" i stavilo pod danonoćni nadzor jer je neko ovu vrednu letelicu išarao grafitima.

Medijska prašina podigla se kada je neko na društvenoj mreži Instagram objavio fotografiju išarane svemirske letelice po kojoj su bili ispisani grafiti.

Roskosmos je potvrdio da je grupa nepoznatih osoba provalila na Kosmodrom Bajkonur i ušla u jedan od hangara u kome se nalazila letelica "Buran" i moder ove letelice i išarala grafitima. Kasnije su ti grafiti prefarbani .

"Postavili smo danonoćno obezbeđenje. Mislim da se takvi incidenti više neće dogoditi", rekao je Rogozin, a prenela državna agencija TASS.

Rogozin je dodao da je pokrenuta istraga koja bi utvrdila i kao je Buran zajedno sa modelom dospeo u privatne ruke jednog od građanina Kazahstana.

On je ododao i da je u toku sudski postupak države Kazahstana i ovog civila i pretpostavlja se da će proces sigurno da traje naredna tri meseca, posle čga će bitiodlučena konačna sudbina letelice "Buran".

Orbitalno polovilo za višenamensku upotrebu "Buran" čiji je prvi eksperimentalni let izveden je 15. novembra 1988. godine, ali bez ljudske posade sa kosmodroma Bajkonur (danas Kazahstan) pomoću rakete-nosača Energia, izvršio je dva leta oko zemljine orbite i sleteo na teritoriju kosmodroma. Let je trajalo 205 minuta. Primerak koji je putovao u svemiru uništen je zbog urušavanja krova montažne i opitne zgrade na Bajkonuru 2002. godine, dok je ostao drugi primerak i testni model.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track