AFRIČKO LUDILO Tviter ukinuo predsedniku Nigerije nalog zbog pretnji! Za osvetu, nigerijske vlasti ukinule Tviter same sebi!
Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

tramp je za njega amater

AFRIČKO LUDILO Tviter ukinuo predsedniku Nigerije nalog zbog pretnji! Za osvetu, nigerijske vlasti ukinule Tviter same sebi!

Planeta -

Nigeriju jednu od najmnogoljudnijih zemalja na afričkom kontinentu trenutno potresa afera u kojoj je izbio sukob između predsednika te zemlje Muhameda Buharija i kompanije Tviter, a taj sukob prevazišao je i konflikt sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Naime ,Tviter je juče povukao poruku nigerijskog predsednika Buharija zbog toga što krši njegova pravila. Uz podsećanje na građanski rat u Nigeriji 1967-1970, u toj poruci je rečeno da se prema onima koji se danas loše ponašaju, treba ophoditi „jezikom koji razumeju“.

Predsednik je tu poruku objavio je posle niza napada na državne službe, uglavnom na jugoistoku Nigerije, za šta su optuženi regionalni secesionisti.

Nigerijski građanski rat je poznat i kao Biafranski rat koji je vodila vlada Nigerije na čelu s generalom Jakubuom Govonom i države Biafre koju je predvodio pokojni potpukovnik Odumegvu Odžukuvu. Koren ratnom sukoba ležao je u tome što je narod Igbao koji nastanjuje saveznu državu Biafru smatralo da više ne mogu da žive pod vlašću severnog dela države. Za samo godinu dana, trupe savezne vlade opkolile su Biafru, zauzele obalne naftne objekte i grad Port Harkourt . Blokada nametnuta tokom sledeće pat pozicije dovela je do masovne gladi. Tokom dve i po godine rata bilo je oko 100.000 vojnih žrtava, dok je između 500.000 i 2 miliona Biafrana umrlo od gladi.

Nigeriske telekomunikacione kompanije u subotu su blokirale pristup Tvitteru posle regulatorne direktive čiji je cilj suspendovanje američkog giganta na neodređeno.

Borci za ljudska prava i diplomate kritikovali kao akt protiv slobode govora.

Vlada Nigerije saopštila je u petak da je na neodređeno vreme obustavila aktivnosti Tvitera, dva dana nakon što je platforma uklonila tvit predsednika Muhameda Buharija koji je pretio da će kazniti regionalne secesioniste u zapadnoafričkoj zemlji.

"Na osnovu odredbi o nacionalnom interesu ... naši članovi su postupili u skladu sa direktivama nigerijske Komisije za komunikaciju," saopštilo je Udruženje licenciranih telekomunikacionih operatora Nigerije (ALTON),

Buharijeva vlada, koja vodi najveću afričku ekonomiju, prošle godine je predložila zakon kojim se regulišu društveni mediji nakon protesta protiv navodne policijske brutalnosti koji su podstaknuti kampanjom na Tvitteru.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track