PUTIN U SVOM STILU OČITAO LEKCIJU ŠEFU MI6 Mur kritikovao Rusiju, šef Kremlja odgovorio: Nov je, naučiće!
Foto: EPA-EFE/STEPHANE MAHE, EPA/Dmitry Lovetsky

jasno

PUTIN U SVOM STILU OČITAO LEKCIJU ŠEFU MI6 Mur kritikovao Rusiju, šef Kremlja odgovorio: Nov je, naučiće!

Planeta -

Vladimir Putin je odbacio kritike šefa MI6, rekavši da će britanski špijunski šef "verovatno ponovo proveriti svoje procene" Rusije.

Predsednik je rekao da je Ričard Mur "nov" u ulozi, odgovarajući Murov opis Rusije kao "objektivno opadajuće moći ekonomski i demografski".

Mure je u oktobru prešao na prvo mesto u MI6.

Tokom nedavnog intervjua za Radio Tajms, izrazio je frustraciju ruskim ponašanjem, uključujući napad Novičokom u Salisburiju, navode da ruska vojna obaveštajna agencija stoji iza eksplozije u češkoj fabrici oružja 2014. godine i akcije te zemlje u Ukrajini.

"Kada dobijete taj obrazac nepromišljenog ponašanja, naravno, onda pogledate šta se dešava oko Ukrajine i naravno da nas to brine", kaže Mur.

"Zbog toga smo se tako blisko koordinirali sa našim saveznicima kako bismo bili sigurni da šaljemo čvrste poruke predsedniku Putinu".

"To je izuzetno izazovno mesto".

"I očigledno je da je tretman Alekseja Navaljnog, kako smo videli sa hiljadama demonstranata na ulicama dobrog grada - ne samo Moskve - brojnih gradova, pokazao da postoji nezadovoljstvo sa Putinom".

Putina su pitali o komentarima tokom konferencije za novinare.

"Rekli ste da je novi šef MI6 dao ove ocene, on je nov i mislim da će steći neko iskustvo i verovatno će ponovo razmotriti svoje procene (ako) ako Rusija opada".

"Pa zašto se mučiti? Zašto biti zabrinut? Samo živite svoj život i ne pokušavajte dalje da kvarite rusko-britanske odnose."

Putin je primetio da su dve zemlje prošle godine zabeležile porast trgovine, dodajući: "Dakle, ako ne pokušate da se umešate u ovaj proces, onda će sve biti dobro".

Odnosi između Londona i Moskve napeti su od napada na novičok 2018. godine, za koji se veruje da su ga vodila dva ruska agenta s ciljem da ubiju Sergeja Skripala, bivšeg ruskog špijuna koji je postao dvostruki agent za MI6.

Skripal i njegova ćerka Julija preživeli su, ali Don Sturdžes (44) umrla je nakon što se pošpricala hemikalijom, misleći da je to parfem. Njen partner je bio teško bolestan.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Raab nedavno je rekao da je Rusija igrala ulogu u prinudnom preusmeravanju leta kompanije Rajaner za Belorusiju, što je tamošnjim vlastima omogućilo da uhapse novinara i njegovu devojku.

Kurir.rs/Sky News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track