Najnovije vesti

UMRO NAJVAŽNIJI KLINTONOV DIPLOMATA POSLE HOLBRUKA: Bio član delegacije u Dejtonu i opremao vojsku BiH američkim oružjem!
Foto: Printscreen Youtube/United States Institute of Peace

bio američki pregovarač Okvirnog sporazuma u Ohridu 2001.

UMRO NAJVAŽNIJI KLINTONOV DIPLOMATA POSLE HOLBRUKA: Bio član delegacije u Dejtonu i opremao vojsku BiH američkim oružjem!

Planeta

Džejms Vilijam Perdju, bivši američki diplomata u administracijama Bila Klintona i Džordža Buša i službenik obaveštajne službe američke vojske, umro je u sredu u 77. godini, prenosi Arkanzas onlajn. Uzrok smrti nije objavljen.

Džejms Perdju je predstavljao ministra odbrane u američkom pregovaračkom timu o Dejtonskom mirovnom sporazumu. Rukovodio je programom vojne obuke i opreme za BiH od 1996. do 1999. godine.

Perdju je bio američki pregovarač Okvirnog sporazuma u Ohridu 2001. godine i bio je zamenik specijalnog savetnika predsednika i državnog sekretara za demokratiju na Balkanu tokom sukoba na KiM.

Američki predsednik Bil Klinton imenovao je Džejmsa Perdjua 1997. godine za zastupnika za vojnu stabilizaciju na Balkanu, sa činom ambasadora Stejt departmenta.

Za vreme administracije Džordža Buša, Perdju je bio ambasador SAD u Bugarskoj, od 2002. do 2005. godine.

Rođen je u Memfisu, a odrastao je u Džounsborou. Završio je Državni univerzitet Arkanzas. Nakon diplomiranja proveo je 28 godina kao vojni obavještajac, i dobio čin pukovnika.

Službovao je u Nemačkoj, Turskoj, Japanu, Vijetnamu.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja