PIONIRI U EVROPI Švajcarci izlaze na referendum o zabrani sintetičkih pesticida
Foto: EPA/ Raminder Pal Singh

oštra podela

PIONIRI U EVROPI Švajcarci izlaze na referendum o zabrani sintetičkih pesticida

Planeta -

Švajcarska bi mogla da postane prva evropska zemlja koja će zabraniti veštačke pesticide na referendumu 13. juna, a pristalice te inicijative nadaju se da će to podstaći slične zabrane i u drugim zemljama.

U svetu jedino Butan potpuno zabranjuje sintetičke pesticide, navode pristalice koje žele da zabrane upotrebu proizvoda agrohemijskih divova poput švajcarske Singente i nemačkog Bajera i BASF-e.

Oni koji se zalažu za zabranu kažu da veštački proizvodi uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme i ugrožavaju biološku raznolikost. Proizvođači tvrde da su njihovi pesticidi strogo ispitani i regulisani, da se mogu sigurno koristiti i da bi se usevi smanjili bez njih.

Još jedna inicijativa o kojoj se glasa istog dana je poboljšanje kvaliteta vode za piće i hrane u Švajcarskoj ukidanjem direktnih subvencija poljoprivrednicima koji koriste veštačke pesticide i antibiotike za stoku.

Švajcarska je oštro podeljena u neuobičajeno žučnoj raspravi o inicijativama i rezultati referenduma mogli bi da budu tesni. Nedavna anketa Tamedije pokazala je da 48 odsto birača podržava inicijativu za pitku vodu, a 49 odsto ih je za zabranu pesticida.

Pionir organske hrane

Ako predlozi prođu, poljoprivrednici bi trebalo da imaju do 10 godina za tranziciju što će omogućiti Švajcarskoj da postane pionir organske hrane i primer ostatku sveta, rekao je švajcarski proizvođač vina Roland Lenc.

"Čista voda, jedan od temelja života, ugrožena je", rekao je Lenc, 51-godišnji ekološki poljoprivrednik čiji je vinograd okružen poljoprivrednicima koji se protive inicijativi.

Singenta, sa sedištem u Švajcarskoj, a u vlasništvu kineske Nacionalne hemijske korporacije, protivi se obema inicijativama i tvrdi da bi zabrana smanjila useve za do 40 odsto.

"Posledice nekorišćenja (pesticida) su jasne: manje regionalnih proizvoda, više cene i više uvoza. To nije u interesu potrošača, a nije ni u interesu životne sredine", rekao je glasnogovornik Singente.

Inicijativom za čistu vodu takođe se traži da poljoprivrednici prestanu da koriste uvoznu stočnu hranu, da ograniče broj krava, svinja i pilića u Švajcarskoj, zajedno sa stajskim gnojivom koji može zagaditi ​​pitku vodu.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja