ZATVORENO NEBO: Rusija se i zvanično povukla iz sporazuma o kontroli naoružanja, SAD prve napustile sporazum
Foto: Tviter/Минобороны России

sporazum ovoreno nebo

ZATVORENO NEBO: Rusija se i zvanično povukla iz sporazuma o kontroli naoružanja, SAD prve napustile sporazum

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas zakon kojim Rusija zvanično izlazi iz sporazuma o kontroli naoružanja "Otvoreno nebo", pakta koji dopušta nenaoružane nadzorne letove nad zemljama članicama.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena obavestila je Moskvu u maju da neće ponovno ući u ovaj sporazum nakon što je prethodna administracija odustala od njega prošle godine.

Kada je tadašnji predsednik Donald Tramp najavio izlazak iz pakta, deset zemalja potpisnica sporazuma izrazilo je žaljenje zbog američkog povlačenja iz sporazuma.

"Žalimo zbog najave američke vlade da namerava da se povuče iz sporazuma Otvoreno nebo, iako delimo zabrinutost u pogledu ruskog sprovođenja odredbi toga sporazuma", stoji u pismu koje su potpisali ministri spoljnih poslova deset zemalja članica NATO-a.

Pismo su potpisali ministri Belgije, Češke, Finske, Francuske, Italije, Luksemburga, Holandije, Nemačke, Španije i Švedske.

Sporazum Otvoreno nebo zaključen je 1992. godine, a na snagu je stupio 2002. godine. Potpisalo ga je 35 zemalja i on omogućava zemljama potpisnicama da izvode opservacijske letove iznad teritorija zemalja potpisnica.

Sporazum bi trebalo da doprinese jačanju poverenja zemalja potpisnica u saradnji na bezbednosnim pitanjima. Od njegovog stupanja na snagu zabeleženo je preko 1500 opservacijskih letova.

Rusija je danas saopštila kako je odluka SAD-a o izlasku iz sporazuma "značajno narušila ravnotežu interesa" među članicama pakta i naterala Moskvu na napuštanje sporazuma.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track