Najnovije vesti

U ZNAK PROTESTA Srušena statua osnivača univerziteta nakon otkrića masovne grobnice domorodačke dece na prostoru škole FOTO, VIDEO
Foto: Printscreen YT/ CityNews Toronto

kanada

U ZNAK PROTESTA Srušena statua osnivača univerziteta nakon otkrića masovne grobnice domorodačke dece na prostoru škole FOTO, VIDEO

Planeta

Na univerzitetu Rajerson u Torontu srušena je statua njegovog osnivača, na protestu zbog nedavnog otkrića masovne grobnice domorodačke dece na prostoru škole.

Video snimci na društvenim mrežama sa protesta u nedelju pokazuju da je statua Edžertona Rajersona, koji se smatra jednim od tvoraca kanadskog kontroverznog školskog sistema, srušena sa pijedestala dok je u blizini navijala masa ljudi, prenosi BBC.

U saopštenju univerziteta navodi se da je više od 1.000 ljudi učestvovalo u mirnom protestu u nedelju popodne, pre nego što je sat kasnije stigao kamion koji je pomogao da se statua sruši.

Mohamed Lašemi, rektor univerziteta, naglasio je da statua neće biti obnovljena ili zamenjena nakon obaranja u incidentu, koji je policija Toronta potvrdila da istražuje.

Sve veće preispitivanje uloge Rajersona nakon što su pronađeni ostaci 215 domorodačke dece, dovelo je i do poziva na promenu naziva univerziteta i uklanjanje statue koja je već bila ofarbana crvenom bojom sa sloganima na postolju, koju su upućivali na njegovu vezu sa kanadskim tretmanom domorodačkog stanovništva.

Starosedelačka zajednica saopštila je da je pronašla dokaze da je 215 dece sahranjeno na teritoriji škole u blizini grada Kamlupsa, u Britanskoj Kolumbiji na zapadu Kanade, jednoj od mnogih takvih škola koje su osnovane da prisilno asimiluju starosedeoce.

Otkriće masovne grobnice sa ostacima više od 200 starosedelačke dece, umrle u sistemu škola za prisilnu asimilaciju, potreslo je Kanadu i ponovo otvorilo pitanje kanadske problematične prošlosti prema starosedelačkom stanovništvu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track