POVRATAK EGIPTA U POJAS GAZE: Evo zašto radikalni islamisti neće moći da obnove napade na Izrael! VIDEO
Foto: EPA/HAITHAM IMAD

MUDRO

POVRATAK EGIPTA U POJAS GAZE: Evo zašto radikalni islamisti neće moći da obnove napade na Izrael! VIDEO

Planeta -

Scene desetaka egipatskih buldožera, dizalica i kamiona koji su prošlog petka ušli u pojas Gaze ostavili su neke Palestince da se pitaju planira li Egipat da se vrati u obalnu enklavu kojom je vladao između 1948. i 1967.

Egipatska odluka da u Gazu pošalje građevinsku opremu i inženjere je došla u kontekstu obećanja Kaira da će doprineti naporima na rekonstrukciji tamo nakon nedavnih borbi između Izraela i Hamasa.

Egipatski predsednik Abdel Fatah Sisi obećao je 500 miliona dolara za pomoć u obnovi kuća i zgrada koje su uništene tokom borbi. Prisustvo egipatskih građevinskih timova u pojasu Gaze znači da Hamas i druge palestinske frakcije neće moći nastaviti raketne napade po Izraelu, palestinski izvori rekli su za Jerusalem Post.

"Hamasu će biti teško da započne još jedan krug borbi sa Izraelom kada u Pojasu Gaze bude mnogo Egipćana", rekli su izvori. „Ako Hamas ili Palestinski islamski džihad počnu ispaljivati rakete na Izrael dok egipatski građevinski timovi rade u pojasu Gaze, dve grupe će imati probleme sa Egiptom.“ Prema izvorima, Egipćani su upozorili čelnika Hamasa Jahia Sinvara da ne pokreće inicijativu još jedan krug borbi dok Kairo nastavlja napore da pomogne u obnovi pojasa Gaze. Tokom rata za nezavisnost 1948, Arapska liga osnovala je „Svepalestinsku vladu“ koja će upravljati pojasom Gaze pod kontrolom Egipćana. Palestinci koji žive u enklavi dobili su pasoše „Sve Palestine“. Egipat im nije ponudio državljanstvo. Nakon raspada „svepalestinske vlade 1959. godine, Egipat je nastavio da kontroliše pojas Gaze do 1967. godine.

Egipćani, međutim, nikada nisu anektirali pojas Gaze i odlučili su da njime upravljaju preko vojnog guvernera. "Postoje mnoge glasine da se Egipćani planiraju vratiti u pojas Gaze", rekao je veteran palestinski novinar u obalnoj enklavi pod upravom Hamasa. . „Mnogi ljudi ovde uvereni su da su radovi na rekonstrukciji pod pokroviteljstvom Egipta deo plana za trasiranje puta za trajno prisustvo egipatske bezbednosti u pojasu Gaze.“ Egipćani su odigrali presudnu ulogu u postizanju prekida vatre između Izraela i Hamasa koji je započeo efekat 21. maja.

Šef egipatske obaveštajne službe Abbas Kamel boravio je prošle nedelje u retkoj poseti pojasu Gaze, gde se sastao sa liderima Hamasa i drugih palestinskih frakcija i sa njima razgovarao o načinima održavanja prekida vatre i rekonstrukcije Posetu Kamela pojasu Gaze neki palestinski politički analitičari vide kao znak namere Egipta da igra glavnu ulogu posebno u obalnoj enklavi i palestinskoj areni uopšte. „Ne verujem da Egipat želi da ide nazad u dane kada je upravljao Pojasom Gaze “, rekao je jedan analitičar za Post.

„Ali Sisijeva odluka da doprinese naporima na obnovi pokazuje da želi da bude u velikoj meri povezan sa svim što se tiče pojasa Gaze.“ Analitičar je istakao da su se odnosi između Egipta i Hamasa popravili u poslednjih nekoliko godina. Odnosi između Egipta i Hamasa bili su napet kada je Sisi došao na vlast 2013. godine nakon što je deponovao predsednika Mohameda Morsija i stavio van zakona Muslimansku braću. Egipatski sud je 2015. Hamas, izdanak Muslimanske braće, uvrstio u terorističku organizaciju. Morsi i drugi članovi Muslimanske braće kasnije su optuženi za špijuniranje Hamasa i Irana. Do pre nekoliko godina, država Egipta kontrolisani mediji optužili su Hamas da pomaže muslimanskim teroristima koji su napali egipatske snage bezbednosti na Sinaju.

Hamas je snažno negirao optužbe, rekavši da se ne meša u unutrašnje stvari nijedne arapske zemlje. Palestinski zvaničnik u Ramali rekao je za Post da predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas cijeni napore koje Egipat ulaže u smirivanje situacije i pomoć u naporima na obnovi u pojasu Gaze. Zvaničnik je odbacio razgovor o mogućem povratku egipatske kontrole pojasa Gaze.

"Egipćani rade na postizanju palestinskog nacionalnog pomirenja i ponovnom ujedinjenju Zapadne obale sa pojasom Gaze", rekao je. „Zbog toga su pozvali predstavnike nekoliko palestinskih frakcija u Kairo. Egipćani podržavaju uspostavljanje palestinske države na Zapadnoj obali, u pojasu Gaze i u istočnom Jerusalimu “.

Kurir.rs/JPost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja