Najnovije vesti

AMERIČKI GENERAL SABRAO NEPRIJATELJE SAD NA BLISKOM ISTOKU: Kenet Mekenzi dao jasno upozorenje o pretnjama Americi u regionu VIDEO
Foto: EPA, Profimedia

drama

AMERIČKI GENERAL SABRAO NEPRIJATELJE SAD NA BLISKOM ISTOKU: Kenet Mekenzi dao jasno upozorenje o pretnjama Americi u regionu VIDEO

Planeta

Izraelski medij Džeruzalem Post osvrnuo se u svom današnjem tekstu na izjavu komandanta Centralne komande zapovjedništva SAD-a (CENTCOM), čija je zona odgovornosti područje šireg Bliskog istoka (naslovna foto), generala Keneta Mekenzija od ponedeljka, kada je upozorio na, kako kaže, destabilizirajuće aktivnosti Irana i ulogu Rusije i Kine na Bliskom istoku.

Na skupu kojeg je organizovao Pentagon, razgovaralo se o nedavnom posetu spomenutog generala Iraku, kao i o trenutačnim procenama američkih generala oko stanja vezanog uz Siriju, Libanon, Iran i Afganistan.

"Jedan od prioriteta (CENTCOM-a) je suzbijanje destabilizirajućih aktivnosti Irana, koji ostaje najveća pretnja stabilnosti na Bliskom istoku", izjavio je Mekenzi i dodao kako veruje da je američki položaj u regiji imao "odvraćajući učinak na Iran i postalo mu je teže negirati činjenicu zlonamjernih aktivnosti s njegove strane". U svrhu sprečavanja Irana SAD imaju raspoređene svoje brodove, avione i protivvazdućnu obranu, kazao je general.

Raspravljajući o ulozi Rusije i Kine, istaknuo je da one teže većem utjecaju u bliskoistočnoj regionu i jačanju veza s tamošnjim raznim zemljama. Rusija takođe prodaje svoje raketne sisteme S-400 Turskoj, a poslednjih godina „dobrodošlicu“ su joj pružili i drugi američki regionalni saveznici, od Egipta do Saudijske Arabije. Rusija je također osigurala vojno prisustvo u Libiji i drugim afričkim zemljama, izjavio je američki general, napominjući da Rusija i Kina “osjećaju pad američkog učestvovanja" u regiji.

"Kina se 2020. udružila s gotovo svim zemljama u regionu koristeći zamke duga, Inicijativu pojas i put i medicinsku diplomatiju sa svojom vakcinom (protiv koronavirusa), koje je upitne učinkovitosti, pokušavajući proširiti svoj utjecaj", kazao je general.

“Rusija je jednako destruktivna u regionu, a njeno učestvovanje je uglavnom oportunističko i pregovaračko. Rusija traži načine da se pozicionira kao alternativa Zapadu, nudeći posredovanje u regionalnim sukobima, prodaju oružja, nudeći vojnu ekspertizu i sudjelujući u regionalnim i multilateralnim organizacijama radi unapređenja svojih interesa”, izjavio je Mekenzi.

Prema njegovim riječima, dugoročno bi Sjedinjene Države želele dati odgovornost na lokalne sigurnosne organizacije koje se mogu nositi s takvom misijom “bez značajnih ulaganja i međunarodne podrške“.

“Ovo je još u budućnosti, ali na kraju ovo je smer u kojem bismo želeli ići”, zaključio je general.

Kurir.rs/Geopolitika.news

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track