OGLASIO SE I BAJDEN POVODOM PRESUDE MLADIĆU: Sjedinjene Države uložile velike napore da počinioce izvedu pred lice pravde!
Foto: EPA/Jerry Lampen, AP/Susan Walsh

opasno

OGLASIO SE I BAJDEN POVODOM PRESUDE MLADIĆU: Sjedinjene Države uložile velike napore da počinioce izvedu pred lice pravde!

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden govorio je na zvaničnoj veb stranici Bele kuće o presudi Ratku Mladiću i pozdravio je ovu odluku i istakao da su njegove misli trenutno sa svim porodicama žrtava zločina u Srebrenici i drugim gradovima.

Na početku izjave, Bajden se osvrnuo prvo na nepostočeči genocid u Srebrenici.

Primetio je da su Sjedinjene Države uložile velike napore da počinioce izvedu pred lice pravde.

"Sjedinjene Države su pomogle da vode međunarodne napore da privedu pravdi one koji su počinili zločine u BiH i drugim delovima više Jugoslavije. Zahvalni smo na neumornom radu Haškog tribunala tokom protekle dve decenije na slučajevima povezanim sa sukobima u Balkan", piše.

Konačno, Bela kuća je rekla da očekuje da se lideri iz regiona pridržavaju presude suda.

"Pravda i pomirenje su osnov mira i stabilnosti za budućnost. Iskreno se nadam da će lider u regionu poštovati presudu i ojačati njen značaj. Danas sam sa svim preživelim porodicama Mladićevih žrtava. Ovo nikada ne sme izbrisati tragedija", kaže se u izjavi Bele kuće.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić 8. juna 2021. osuđen je pravosnažno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Žalbeno veće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track