Najnovije vesti

EU NEĆE DA SE UGLEDA NA BAJDENA: Proširenje vanrednih mera na Zapadnom Balkanu nam nije u planu
Foto: Profimedia

sankcije nisu u planu

EU NEĆE DA SE UGLEDA NA BAJDENA: Proširenje vanrednih mera na Zapadnom Balkanu nam nije u planu

Planeta

Posle izjave američkog predsednika o proširenju vanrednih mera na Zapadnom Balkanu, EU se izjasnila i potvrdila da ga neće slediti u sanksijama.

Povodom uredbe predsednika SAD Džozefa Bajdena o proširenju vanrednih mera na Zapadnom Balkanu, u Briselu kažu da EU ima svoje obaveze prema partnerima u regionu, a da sankcije nisu deo trenutne evropske politike na Zapadnom Balkanu.

"Naš angažman u regionu je veoma snažan. Razgovor o potencijalnim sankcijama nije na dnevnom redu. Svaka odluka o tome mora da bude doneta jednoglasno od strane svih zemalja članica. U ovom trenutku o tome se ne razgovara kada je reč o partnerima na Zapadnom Balkanu", rekao je portparol EU Peter Stano.

Na pitanje medija u Briselu da prokomentariše Bajdenovo potpisivanje uredbe kojom se američke sankcije proširuju za pojedince i organizacje sa Zapadnog Balkana u cilju "osiguranja stabilnost i bezbednost regiona", Stano je rekao da EU ne komentariše odluke američke administracije i da ima sopstvenu politiku kada je reč o partnerima na Zapadnom Balkanu.

On je podsetio da je EU posvećenost regionu jedna od osnovnih tački EU agende kao i da se održavaju regularni razgovori sa liderima Zapadnog Balkana o problemima regiona.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja