Najnovije vesti

PIRATIMA JE PANDEMIJA MAJKA: Otvoreno sasvim novo tržište - falsifikuju se maske, brzi testovi, sredstva za dezinfekciju.....
Foto: Profimedia

bruka

PIRATIMA JE PANDEMIJA MAJKA: Otvoreno sasvim novo tržište - falsifikuju se maske, brzi testovi, sredstva za dezinfekciju.....

Planeta

Pandemija je otvorila novo, ogromno tržište, kaže Paul Majer, direktor Evropske osmatračnice za povredu prava na intelektualnu svojinu. Maske, brzi testovi, sredstva za dezinfekciju… sve je to sada područje piraterije.

„Bili smo u situaciji da industrija nije odmah bila kadra da proizvede ove potrepštine u količini koju je zahtevalo tržište. Falsifikatori su bili suludo brzi.“

Samo par dana nakon što je prošlog proleća primećen manjak zaštitnih maski, tržište su preplavile ponude iz Kine. Često maske sa Dalekog istoka, premda na prvi pogled sasvim uobičajene, nisu ispunjavale minimume koje propisuje EU.

„Ti ljudi koji ih prave nisu trivijalni kriminalci. Oni su veoma opaki. To objašnjava činjenicu da reaguju tako brzo i organizovano“, kaže Majer.

Najveći finansijski volumen među plagirani proizvodima i dalje otpada na elektroniku, odeću, igračke i kozmetičke preparate. Prošle godine su plagijati iznosili čak sedam odsto robe uvezene u EU – to znači da je oko 120 milijardi evra dato na falširanu robu – i to samo u Evropskoj uniji. Tri četvrtine takvih proizvoda stiže iz Kine.

Majer kaže da je pandemija olakšala pirateriju jer onlajn-trgovina doživljava bum. „Kad držite piratski proizvod u ruci, često odmah primetite da to ne može biti kvalitet kakav poznajete. Na internetu to ne možete primetiti jer prodavci piratskih proizvoda koriste fotografije originalnih“, navodi ovaj stručnjak.

Prema studiji Zavoda EU za intelektualnu svojinu, svaki treći potrošač u Evropi ima sumnje da će dobiti falš robu kada kupuje preko interneta. Svaki deseti kaže da je barem jednom dobio proizvod za koji je utvrdio da je plagijat.

Majer preporučuje da se barem kupuje preko proverenih onlajn-šopova ili onih čija internet-adresa počinje sa „https“. Takvi su obično sigurniji od onih koji počinju klasičnim „http“.

Lekove i druge medicinske proizvode valja nabavljati samo u licenciranim internet-apotekama. Inače, može biti opasno po zdravlje. „Ništa se lakše ne kopira nego pilula. Taj oblik svako može da postigne. Važno je, naravno, od čega se ona sastoji, a to nijedan potrošač ne može da proveri“, kaže Majer. Dodaje da falsifikovani lekovi često nemaju nikakvo dejstvo, ali da mogu biti pogrešno dozirani ili čak otrovni.

EU je ovih dana donela odluku da narednih godina prioritetno tretira organizovani kriminal na internetu – u koji spada i piraterija. Majer zaključuje: „To je verovatno borba bez kraja i konačne pobede. Ali tu borbu moramo da vodimo.“

Kurir.rs/DW

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja