KO JE OTVORIO VRATA PAKLA? Misteriozni krater Darvaca već decenijama gori u pustinji Turkmenistana, podaci o njemu su tajna VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

SSSR misterija

KO JE OTVORIO VRATA PAKLA? Misteriozni krater Darvaca već decenijama gori u pustinji Turkmenistana, podaci o njemu su tajna VIDEO

Planeta

Poznat kao "Vrata pakla", ogromni ključali krater u pustinji Turkmenistana decenijama "bljuje vatru", ali je njegovo poreklo i dalje tajna.

Pustinja Karakum je ogromno prostranstvo suncem spečenih dina koje pokriva oko 70 posto Turkmenistana. Oni retki koji se zateknu tu mogu danima da obilaze površinu od 350.000 kvadratnih kilometara i vide samo doline i brežuljke pustare.

Ali, na severu te pustare postoji nešto nadrealno: Darvaca krater, krater pun istopljenog gasa koji decenijama bljuje vatru i u narodu je poznat kao "Vrata pakla".

Prema legendi, 1971. godine sovjetski geolozi su tražili naftu u pustinji kada su probili džep sa prirodnim gasom. To je dovelo do obrušavanja zemlje i stvaranja tri velike rupe.

U pokušaju da spreče metan da procuri u atmosferu, geolozi su zapalili jedan od njih, verujući da će se ugasiti za nekoliko nedelja.

Kada je kanadski istraživać Džordž Korunis 2013. godine došao da istraži krater otkrio je da ne samo da se nije ugasio, već je postao pravi pakao.

Lokalni geolozi kažu da je krater širok 69 i dubok 30 metara formiran tokom 1960ih i nije bio zapaljen sve do 1980ih. Pošto su gas i nafta bili vrlo tražena roba u Turkmenistanu u sovjetskim vremenima, svi izveštaji o poreklu kratera su i dalje zapečaćeni i tajni.

Ono što je sigurno je da je ova zapaljena paklena rupa popularna turistička atrakcija u zemlji koju godišnje poseti svega 6000 ljudi.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja