PRODAJEM SVOJU POSLEDNJU KUĆU: Mask poručio nakon što je objavljeno da ne plaća porez
Foto: EPA / Alexander Becher

kuća za porodicu

PRODAJEM SVOJU POSLEDNJU KUĆU: Mask poručio nakon što je objavljeno da ne plaća porez

Planeta -

Nakon što je objavljeno da jedan od najbogatijih ljudi ne plaća porez, Ilon Mask je poručio da prodaje svoju poslednju kuću.

Nakon što je ProPublica objavila podatke američke poreske uprave (IRS) da neki od najbogatijih Amerikanaca godinama plaćaju male ili nikakve poreze na svoje prihode, osnivač Tesle je najavio da će prodati poslednju veliku kućeu koju poseduje.

"Odlučio sam da prodam preostalu kuću. Mora da ode velikoj porodici koja će živeti u njoj. To je posebno mesto", naveo je Mask koji inače tu kuću u San Francisku iznajmljuje za razne događaje.

Pre više od godinu dana Mask je, posle kritika na račun njegovog bogatstva, najavio da će prodati sve svoje kuće i stanove, kao i veći delo lične imovine.

No, piše Jutarnji, to ne menja činjenicu da Mask nije platio poreze 2018. godine, dok je 2015. i 2017. platio porez manje od 70.000 dolara što deluje malo neverovatno s obzirom na njegovo bogatstvo.

Dokumenti koje je objavila ProPublica otkrili su kako među milijarderima minimalne poreze plaćaju takođe ekstremno bogati vlasnik Amazona Džef Bezos i jedan od najuspešnijih investitora svih vremena Voren Bafet.

Zbog objave poreznih podataka više milijardera, američka porezna uprava (IRS) obratila se FBI-ju.

Mask je najavio i da će plaćati poreze u Kaliforniji proporcionalno boravku u toj američkoj državi. Prošle godine preselio se u Teksas gde od svoje kompanije SpaceX iznajmljuje kuću od 50.000 dolara.

Izveštaj ProPublice pokazao je kako milijarderi koriste legalne strategije izbegavanja plaćanja poreza; drže imovinu, pozajmljuju novac kako bi anulirali prihode te prebacuju imovinu na članove porodice nakon smrti, dok cena njihove imovine raste. Na taj način najbogatiji zapravo samostalno donose odluke o tome koliko poreza žele da plate.

Poreski sistem Amerike u osnovi traži progresivno oporezivanje bogatijih (imućniji plaćaju više), ali u stvarnosti je sasvim zakonito da jedan Bezos u 2007. i 2011. godini uopšte ne plati porez na svoje prihode, baš kao što je otkriveno i za Džordža Soroša, Donalda Trampa, Maska, Majkla Blumberga...

Soroševa portparolka poručila je da je Soroš između 2016. i 2018. gubio novac na svojim investicijama zbog čega nije plaćao federalne poreze na prihode. Tramp je priču oko neplaćanja poreza okarakterisao kao "fejk njuz".

Priča ProPublice izazavala je žestok pritisak na američkog predsednika Džoa Bajdena koji sada mora da objasni kako namerava da primeni svoj poreski plan.

Očekuje se da će američka poreska uprava tražiti od banaka dodatne podatke o sredstvima na bankovnim računima i povlačenju depozita.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track