ŠTA SE KRIJE IZA HOROR PRIZORA NA PLANINSKIM VRHOVIMA: Sneg dobio krvavu boju, a krivac je jedna bizarna pojava
Ilustracija, Foto: Lee Rentz / Alamy / Alamy / Profimedia

utiče i ljudski faktor

ŠTA SE KRIJE IZA HOROR PRIZORA NA PLANINSKIM VRHOVIMA: Sneg dobio krvavu boju, a krivac je jedna bizarna pojava

Planeta -

Francuski istraživači pokušavaju da odgonetnu šta se krije iza pojave koju su nazvali "glečerska krv" kada sneg dobije neobičnu crvenu boju.

Iako su tokom zime i proleća Francuski Alpi prekriveni snegom, u leto snežni nanosi dobijaju različite nijanse od rozikaste do krvavo crvene.

Veruje se da je cvetanje crvenih mikroalgi uzrok svemu, a istraživanja pokazuju da slično događa i na drugim planinskim vrhovima širom sveta.

Međutim, iako se alge pojavljuju na planinama u sve većem broju, do sada nije baš najbolje objašnjena pojava njihovog cvetanja.

Zato su naučnici iz nekoliko različitih instituta odlučili da istraže vrste algi, rekao je Erik Marešal, načelnik laboratorije fiziologije biljaka sa Univerziteta u Grenoblu, preneo je Lajv sajens.

Posmatrali su alge u Francuskim Alpima kako bi otkrili koje vrste tamo žive i šta uzrokuje da počnu da "krvare".

Iako alge mogu da proizvode velike količine kiseonika, s vremena na vreme mogu da se razmnožavaju tolikom brzinom da zapravo poremete prirodnu ravnotežu, što dovodi do crvene boje.

Adelin Stjuart, koja je na istraživanju radila tokom doktorskih studija, kaže da su alge "baza svih ekosistema".

Crvena, zelena, siva ili žuta nijansa zavisi od njihovih pigmenata i drugih molekula koje alge koriste kako bi se zaštitile od ultraljubičastog zračenja.

Kako ove nijanse upijaju više sunčeve svetlosti dolazi do topljenja snega. To, dugoročno gledano, može uticati na smanjvanje glečera, tvrde naučnici.

Uzeli su uzorke zemljišta sa 5 vrhova različitih visina, istražujući DNK algi, a utvrđeno je da jedna od ključnih vrsta Sanguina voli da raste na visini od skoro 2.000 metara.

sneg, krvavi sneg
foto: Miguel MEDINA / AFP / Profimedia

Na pitanje šta alge tera na cvetanje, utvrdili su da na to presudno može uticati i ljudski faktor.

Naučna studija će se dalje fokusirati na to koliko temperatura utiče na ceo proces.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track