EPIDEMIJA KOJA POGAĐA SAMO ŽENE U JUŽNOJ KOREJI: Zbog krize mnoge razmišljaju o samoubistvu, a vlasti ne reaguju
Foto: Profimedia

molka

EPIDEMIJA KOJA POGAĐA SAMO ŽENE U JUŽNOJ KOREJI: Zbog krize mnoge razmišljaju o samoubistvu, a vlasti ne reaguju

Planeta -

Epidemija onlajn seksualnog zlostavljanja u Južnoj Koreji poprimila je tolike razmere da ugrožava sve devojke i žene u zemlji, a žrtve ostavlja traumatizovanim za ceo život.

Molka - upotreba skrivenih kamera kako bi se snimio ili podelio eksplicitni materijal bez pristanka snimanih žena, toliko je rasprostranjena da mnoge žrtve razmišljaju o davanju otkaza, odlasku iz zemlje, pa čak i samoubistvu, navodi se u izveštaju Hjuman Rajts Voča o seks zločinima u Južnoj Koreji.

Traumu dodatno pogoršavaju neprijateljski i bezosećajni policajci i sudovi, navodi se u izveštaju HRV-a i poziva vlada da uvede strožije kazne i edukuje dečake i muškarce o štetnosti ovih akcija.

"Digitalni seks zločini su toliko rasprostranjeni i toliko ih se boje u Južnoj Koreji da utiču na kvalitet života svih žena i devojaka", rekla je Heder Bar iz HRV-a.

Bar, koja je autorka izveštaja "Moj život nije tvoja pornografija: Digitalni seksualni zločini u Južnoj Koreji" navodi i da su im žene i devojke ispričale da su u tolikom strahu da izbegavaju odlaske u javne toalete i strahuju čak i od skrivenih kamera u svojim domovima. Bar je dodala da je "alarmantan" broj njih rekao da razmišlja o samoubistvu.

"Zvaničnici u pravosudnom sistemu, mahom muškarci, jednostavno deluju kao da ne razumeju ili ne prihvataju da je ovde reč o ozbiljnom zločinu", dodala je ona.

Izveštaj, zasnovan na 38 intervjua i onlajn ispitivanju stotinu žena, ukazao je da je broj nezakonitog snimanja žena porastao 11 puta u periodu od 2008. do 2017. godine. U brojkama to izgleda ovako: 2008. bilo je manje od 4 posto otvorenih slučajeva molke, 2017. taj broj je porastao na 20 posto.

"Digitalni seksualni zloćini su urgentna kriza za Južnokoreanke", rekla je Lina Jun, istraživač u HRV-u i dodala da ti zločini imaju užasne posledice po žene.

"Policija ne uzima za zbiljno ove slučajeve jer nema fizičkog kontakta. Oni ne razumeju koliko to može da bude zastrašujuće". rekla je ona i dodala da deljenje fotografija i snimaka znači da zločin "nikada nije završen za preživele i da ostaje sa njima ceo njihov život".

Strahujem za svoju budućnost

O Su-jin je bila 20-godišnja studentkinja kada je pristala da pozira naga za jedno fotosnimanje. Uprkos klauzuli u ugovoru da će fotografije ostati privatne, više od 700 njenih golih fotografija pojavilo se na sajtu nakon što je dala otkaz jer je njen šef tražio seksualno eksplicitnije snimke.

Ubrzo potom pojavilo se još njenih fotografija i to nakon što je potražila pomoć policije. O je razmišljala o samoubistvu. "Strahujem za svoju budućnost. Slike će uvek biti na nečijem kompjuteru i ne znam kada će ovo prestati. Pomislila sam da ako ne mogu ovo da zaustavim, onda mogu bar da okončam svoj život", ispričala je ona.

Barova je navela da je većina žena koje su prijavile digitalno nasilje imale "užasna iskustva" sa policijom, od toga da su im se rugali do toga da su im rekli da nikada neće naći muža.

Iako je nedozvoljeno snimanje žena globalni problem, u Južnoj Koreji je dodatno pogoršan time što počinioci koriste savremene moderne telefone i najbrži internet na svetu, navodi Gardijan.

Predsednik Mun Jae-in pozvao je policiju da istraži sve veći broj digitalnih slučajeva seksualnog zlostavljanja posle masovnih demonstracija u Seulu 2018. godine.

Međutim, 2020. počinioci su prolazili samo sa novčanom kaznom ili uslovnom ili obe što "nije proporcionalno šteti koju su napravili", smatra Bar.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track