POČEĆEMO KONSULTACIJE O SAJBER BEZBEDNOSTI Putin se obratio naciji nakon samita, a evo o čemu nije želeo da raspravlja sa Bajdenom
Foto: Printscreen YT/RT

ZADOVOLJAN

POČEĆEMO KONSULTACIJE O SAJBER BEZBEDNOSTI Putin se obratio naciji nakon samita, a evo o čemu nije želeo da raspravlja sa Bajdenom

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin obraća se javnosti nakon višesatnog sastanka koji je imao sa liderom SAD Džoom Bajdenom.

Putin je rekao da je zadovoljan razgovorima sa svojim američkim kolegom.

- Obe strane pokazale su spremnost da pronađu način za rešavanje aktuelnih problema - rekao je Putin.

On je rekao da su razgovori bili konstruktivni i da on smatra da nije bilo "neprijateljstva".

O UKRAJINI

Odgovarajući na pitanja novinara da li je bilo reči o Ukrajini i njenom pristupanju NATO, ruski predsednik je rekao da smatra da tu nema o čemu da se razgovara.

- Što se tiče ulaska Ukrajine u NATO, mislim da tu nema o čemu da se razgovara - rekao je ruski predsednik.

Rekao je i da misli da je Bajden saglasan da ukrajinski konflikt bude rešen Protokolom iz Minska.

Prema njegovim rečima postignut je dogovor da se otpočnu konsultacije po pitanju strateške stabilnosti na institucionalnom nivou.

O POVRATKU RUSKIH I AMERIČKIH IZASLANIKA

obraćanje, Vladimir Putin
foto: Printscreen YT/RT

On je rekao i da je na sastanku postignut dogovor o povratku ruskih i američkih izaslanika.

- Saglasili smo se da se svako vrati na svoje mesto, a da li će to biti sutra ili neki drugi dan, to je tehničko pitanje - rekao je Putin na konfereciji za novinare.

O VOJNIM VEŽBAMA

Putin je takođe govorio i o vojnim vežbama i naglasio je da Rusija sprovodi manevre na svojoj teritoriji, kao i SAD, međutim to ne radi na način da dovlači svoju vojnu tehniku do američkih granica.

Naglaiso je da će SAD i Rusija razgovarati i o sajber bezbednosti, kao i da obe strane moraju pruzeti na sebe određene obaveze.

O NAVALJNOM

obraćanje, Vladimir Putin
foto: Printscreen YT/RT

Upitan o slučaju Navaljni, Putin je rekao da se Aleksej Nevaljni vratio u Rusiju kako bi bio pritvoren, znajući da je prekršio zakon i tom prilikom, po ko zna koji put, odbio je da izgovori njegovo ime.

- Ovaj čovek je znao da krši ruski zakon. Dva puta je osuđivan - rekao je Putin.

On je ponovio zvanični ruski stav da je Nevaljni prekršio uslove kaucije time što je otišao u inostranstvo u nesvesti nakon očiglednog trovanja Novičokom prošle godine. On je tada prekršio zakon koji jasno navodi da je bio u obavezi da se javi ruskim pravnim službama.

- Dotični gospodin je otišao na lečenje u inostranstvo. Čim je otišao u bolnicu, pokazao je svoje video zapise na internetu ... Želeo je svesno da prekrši zakon. Uradio je tačno ono što je želeo. Pa kakvu vrstu diskusije možemo voditi o njemu - rekao je Putin novinarima.

O ARKTIKU

Govoreći o Arktiku, ruski lider je rekao da je bilo i razgovora o Arktiku i da "nema osnova za zabrinutost Amerike po pitanju militarizacije Arktika jer Rusija tamo isključivo obnavlja uništenu infrastrukturu".

Podsetimo, dvojica lidera su se sastala danas u Ženevi u vili La Granž. Ovo je prvi sastanak otkako su obojica na predsedničkim funkcijama.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track