DVA RUKOVODIOCA HONGKONŠKOG LISTA OSTAJU U PRITVORU: Odbili im kauciju, nema dokaza da neće ponovo ugroziti nacionalnu bezbednost
Foto: Peter PARKS / AFP / Profimedia

epl dejli

DVA RUKOVODIOCA HONGKONŠKOG LISTA OSTAJU U PRITVORU: Odbili im kauciju, nema dokaza da neće ponovo ugroziti nacionalnu bezbednost

Planeta -

Dvojici rukovodilaca hongkonškog lista Epl Dejli koji se terete za kršenje zakona o nacionalnoj bezbednosti, danas je odbijena kaucija.

Glavni urednik lista Rajan Lou (47) i izvršni direktor Čeung Kim-hung (59) optuženi su za kršenje ovog zakona nakon što su sa još pet rukovodilaca u Epl Dejliju uhapšeni u četvrtak, a danas su se pojavili pred sudom koji im je odbio puštanje na slobodu uz kauciju, dok je novo ročište zakazano za 13. avgust.

Njih dvojica su optuženi da su bili u zaveri sa vlasnikom "Epl Dejli" i kritičarem Pekinga Džimijem Lajem i između 1. jula 2020. i 3. aprila 2021. godine i tražili od strane države, osobe ili organizacije „ da nametne sankcije ili blokira ili učestvuje u drugim neprijateljskim aktivnostima protiv Hongkonga , navodi Rojters prema optužnici.

Sud je konstatovao da se Lou i Čeungu odbija kaucija jer nema dovoljno dokaza da bi se verovalo da neće ponoviti delo i ugroziti nacionalnu bezbednost.

Tri kompanije povezane sa Epl Dejlijem i medijskim tajkunom Džimijem Lajem, protiv kojih se takođe vodi postupak zbog dogovora sa stranom državom na današnjem ročistu imenovale su svoje zastupnike , a vlasti su zamrzle 2,32 miliona dolara njiohove imovine.

Zakon o bezbednosti, uveden 2020.godine, kažnjava i doživotnim zatvorom sve ono što Peking smatra subverzijom, secesionizmom, terorizmom i dosluhom sa stranim snagama, a policija je saopštila da se sumnja da su desetine članaka u novinama Epl Dejli u suprotnosti sa njim.

Hapšenja i razmere policijske akcije sa 500 policajaca u redakciji novina, kritikovale su zapadne države, međunarodne organizacije za zaštitu prava i sloboda, novinarska udruženja i Kancelarija UN za ljudska prava.

Otkako je u junu prošle godine stupio na snagu, na osnovu zakona o nacionalnoj bezbednosti uhapšeno je više od 100 ljudi, a zvaničnici Hongkonga više puta su poručili da sloboda medija i druga prava neće biti ugroženi, ali da je nacionalna bezbednost crvena linija koje se ne može preći.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track