REKORDNE TEMPERATURE U SAD Građani gotovo da ne gase klima uređaje, izdato i upozorenje da se štedi struja!
Foto: EPA/ Etienne Laurent

sistemi na ivici kolapsa

REKORDNE TEMPERATURE U SAD Građani gotovo da ne gase klima uređaje, izdato i upozorenje da se štedi struja!

Planeta -

Ekstremni vreli talas, koji je već postavio nove temperaturne rekorde širom američkog jugozapada, juče je tamošnje energetske sisteme doveo na ivicu funkcionisanja, dok stanovništvo koristi klima uređaje da se nekako rashladi.

Kalifornijski mrežni operateri do sada su uspevali da podmire potrošnju, ali u petak su izdali najnovije upozorenje, zatraživši od vlasnika kuća širom te savezne države da štede struju u kasnim poslepodnevnim i večernjim satima, kada potražnja skače.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje za ekstremne vrućine u pet država - u Kaliforniji, Nevadi, Juti, Arizoni i delovima Kolorada, kazavši da bi temperature, koje rastu znatno iznad 38 stepeni Celzijusa, mogle biti opasne.

Moguća isključenja struje

Temperaturni rekordi već su probijeni u Solt Lejk Sitiju, Palm Springsu i drugde.

"Jadni smo, doslovno ne napuštamo kuću, osim ako baš ne moramo", kaže Hana Najt, 20-godišnjakinja, zaposlena kao konobarica u kafiću u Finiksu.

Energetski sistemi u Teksasu i Kaliforniji do sada su uspevali da podmire potražnju, ali operateri su sada upozorili građane da ako neće da štede struju, moguća su isključenja kako bi sistem funkcionisao.

U Teksasu su temperature ponešto pale, a potražnja za strujom dosegla je vrhunac u ponedeljak, U Kaliforniji je u četvrtak potražnja dosegnula 41.364 megavata, a očekuje se da će do kraja dana u petak premašiti tu brojku. Jedan megavat struje dovoljan je za 200 domaćinstava po vrućem danu.

Pad temperature očekuje se početkom sledeće nedelje.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja