ZAPAD ZAJEDNIČKI UDARIO PO LUKAŠENKU: Amerika, Evropa, Britanija i Kanada uvele sankcije Belorusiji! Pozivaju na prekid represije
Foto: AP / Sergei Shelega / BelTA

koordinisano

ZAPAD ZAJEDNIČKI UDARIO PO LUKAŠENKU: Amerika, Evropa, Britanija i Kanada uvele sankcije Belorusiji! Pozivaju na prekid represije

Planeta -

Evropska unija, Velika Britanija, Sjedinjene Države i Kanada uvele su koordinisane sankcije protiv vlasti u Belorusiji, kao odgovor na prinudno spuštanje putničkog aviona, politički motivisano hapšenje novinara Romana Protaseviča i njegove saputnice Sofije Sapege, ali i zbog kontinuiranih napada na ljudska prava i osnovne slobode u toj zemlji.

U zajedičkom saopštenju, EU, SAD, Britanija i Kanada navode da su duboko zabrinute zbog kontinuiranih napada režima Aleksandra Lukašenka na ljudska prava, osnovne slobode i međunarodno pravo kao i da podržavaju demokratske težnje naroda Belorusije.

"Ujedinjeni smo u pozivanju da režim prekine svoju represivnu praksu prema sopstvenom narodu. Razočarani smo što se režim odlučio udaljiti od svojih obaveza vezanih za ljudska prava, pridržavanja demokratskih principa i angažmana sa međunarodnom zajednicom", navodi se u saopštenju.

Vlasti Belorusije se pozivaju da u potpunosti sarađuju sa međunarodnim istragama o događajima od 23. maja, oslobode sve političke zatvorenike, sprovedu sve preporuke nezavisne ekspertske misije u okviru Moskovskog mehanizma Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i uđu u sveobuhvatan i istinski politički dijalog između vlasti i predstavnika demokratske opozicije i civilnog društva.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: AP / Sergei Shelega/ BelTA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track