KADA SE UDRUŽE UMETNOST I VEŠTAČKA INTELIGENCIJA Rembrantova Noćna straža ponovo kompletna nakon 300 godina FOTO
Foto: Remko de Waal / AFP / Profimedia

projekat trajao skoro dve godine

KADA SE UDRUŽE UMETNOST I VEŠTAČKA INTELIGENCIJA Rembrantova Noćna straža ponovo kompletna nakon 300 godina FOTO

Planeta -

Kombinacija umetnosti i veštačke inteligencije omogućila je da se u amsterdamskom muzeju Rijksmuzeum ponovo stvore delovi poznate slike "Noćna straža" koji su odsečeni 70 godina nakon što ju je Rembrant završio.

Oslikane trake sada vise u ravni sa ivicama slike iz 1642. godine u muzejskoj počasnoj galeriji, piše AP.

0617358326, Nožna straža, Rembrant
foto: Remko de Waal / AFP / Profimedia

Muzej je oduvek znao da je originalna neisečena slika bila daleko veća od poznate kopije koja je naslikana u isto vreme od strane Gerita Lundensa.

Istraživači i restauratori koji su gotovo dve godine mukotrpno nadzirali posao koristeći bateriju visokotehnoloških skenera, rendgenskih zraka i digitalne fotografije, kombinovali su ogromnu količinu podataka koje su generisali sa Lundensovom kopijom da bi ponovo stvorili i odštampali trake koje nedostaju.

"Napravili smo neverovatno detaljnu fotografiju Noćne straže, a pomoću veštačke inteligencije ili onoga što oni nazivaju neuronskom mrežom naučili smo računar koju boju je Rembrant koristio u Noćnoj straži i kako su izgledali potezi njegove četkice", rekao je direktor muzeja Dibits.

0617358328, Nožna straža, Rembrant
foto: Remko de Waal / AFP / Profimedia

Razlog zbog kojeg je isečen grupni portret amsterdamske civilne milicije je jednostavan - premešten je iz klupske kuće milicije u gradsku kuću i tamo nije stao na zid između dvoje vrata.

Usledilo je pomalo analogno rezanje makazama i slika je poprimila dimenzije koje su sada već vekovima poznate, a sudbina odsečenog dela platna ostaje misterija.

Digitalna kreacija koja će se prikazivati narednih meseci dolazi u okviru istraživačko-restauratorskog projekta pod nazivom "Operacija Noćna straža", koji je započet pre nešto manje od dve godine.

Tokom projekta restauracije, slika je bila zatvorena u posebno dizajniranoj staklenoj sobi i detaljno proučavana od platna do završnog sloja laka.

Među tom gomilom podataka, istraživači su stvorili najdetaljniju fotografiju ikada napravljenu na slici kombinovanjem 528 digitalnih ekspozicija.

0617358327, Nožna straža, Rembrant
foto: Remko de Waal / AFP / Profimedia

Slika iz 1642. godine poslednji put je podvrgnuta značajnoj restauraciji pre više od 40 godina nakon što ju je posekao čovek nožem.

Dibits je rekao da novi štampani dodaci nisu namenjeni zavaravanju posetilaca da misle da je slika veća već da bi im dali jasnu predstavu o tome kako bi slika trebalo da izgleda.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track