STANOVNIŠTVO U PANICI: Ponovo aktiviran nuklearni reaktor star 40 godina
Foto: Profimedia

katastrofa

STANOVNIŠTVO U PANICI: Ponovo aktiviran nuklearni reaktor star 40 godina

Planeta -

Nuklearni reaktor u centralnom Japanu, star više od 40 godina, nastavio je sa radom nakon što je deset godina bio isključen sa mreže zbog nuklearne katastrofe.

Japanska kompanija "Kansaj electrik pauer" je saopštila da je reaktor Mihama broj tri u prefekturi Fukuj vraćen na mrežu u sredu, nakon što su radnici uklonili kontrolne šipke unutar reaktora, prenosi agencija AP.

Reaktor, koji je počeo sa radom davne 1976. godine, jedan je od najstarijih u Japanu. Ujedno je i jedan od tri reaktora kojima upravlja "Kansaj", a kojima je odobreno produženje rada i nakon njihovog početnog 40-godišnjeg veka trajanja.

Neki stanovnici Fukuja i obližnjih područja podneli su u ponedeljak Okružnom sudu u Osaki zahtev za zabranu pokretanja rada reaktora usled zabrinutosti zbog zastarelosti tog reaktora.

Taj reaktor je 2004. godine imao nesreću kada su vrela voda i para iscurili iz napuknute cevi, usmrtivši pet radnika, a povredivši još šest.

Kompanija "Kansaj" planira i da ponovo pokrene još dva "stara" reaktora - Takahama br. 1 i br. 2, koji su takođe u Fukuju.

Japanski premijer Jošihide Suga, koji se prošlog oktobra obavezao da će Japan postići karbonsku neutralnost do 2050. godine, nedavno je podigao cilj za smanjenje emisije ugljenika na 46 odsto sa ranijih 26 odsto.

Japan je jedan od najvećih svetskih emitera ugljenika.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track