MISTERIJA SMRTI KOMPJUTERSKOG PIONIRA! Mekafijev advokat: Nijedan detalj nije ukazao da bi mogao da se ubije! Tvitom je najavio?!
Foto: Profimedia / Adalberto Roque / AFP

nađen mrtaav u ćeliji

MISTERIJA SMRTI KOMPJUTERSKOG PIONIRA! Mekafijev advokat: Nijedan detalj nije ukazao da bi mogao da se ubije! Tvitom je najavio?!

Planeta -

Advokat pionira softvera za antiviruse Džona Mekafija rekao je nema nikakvi znakova da bi njegov klijent mogao da izvrši samoubistvo.

Španski patolozi (mrtvozornici) su obavili obdukciju nakon što je američki tehnološki biznismen rođen u Britaniji pronađen u sredu mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji u predgrađu Barselone nakon sudske odluke kojom je dozvoljeno njegovo izručenje Sjedinjenim Državama.

Portparolka katalonskog Ministarstva pravde rekla je da se čini da je reč o samoubistvu, ali da će konačni uzrok utvrditi obdukcija. Zatvor je pokrenuo i unutrašnju istragu, rekla je ona.

Advokat Havijer Viljalba rekao je da Mekafi (75), koji je 1987. godine lansirao prvi komercijalni antivirus program, nije pokazao nikakve znake da bi mogao da ozbrši samoubostzvo iako je bio očajan što je već 9 meseci u zatvoru.

"Imao sam stalne telefonske kontakte s njim. Ni u jednom trenutku nije pokazao nikakvu posebnu zabrinutost ili trag koji bi nas naveo da pomislimo da bi ovo moglo da se desi" rekao je advokat za Rojters.

Osećao je, kako je dodao, bol, bes i nerazumevanje, jer "ni pod kojim uslovima nije bilo opravdano to što je ovaj čovek ostao u zatvoru".

Mekafi je imao cimera u zatvorskoj ćeliji ali je u trenutku smrti bio sam, rekao je izvor u zatvoru.

Mekafi je uhapšen 3. oktobra na aerodromu u Barseloni nakon više godina skrivanja od američkih vlasti. U Tenesiju je optužen za utaju poreza, a u Njujorku za prevare sa kriptovalutom.

Nekoliko dana nakon hapšenja tvitovao je zatvora je: "Sve je u redu. Znajte da ako se obesim, a la Epstajn (Džefri Epstajn), to neće biti moja krivica."

Do aprila, Mekafi se žalio da ima samo ograničeni ljudski kontakt i „da nema zabave - ni bekstva od usamljenosti, praznine ni od sebe“.

Kurir.rs / The Reuters, Foto: Profimedia / Adalberto Roque

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track