ŠALA KOJA JE RAZBESNELA PATRIJARHAT: Tvrdoglava feministkinja traži bogatog muškarca koji ne prdi
Foto: Profimedia

indija

ŠALA KOJA JE RAZBESNELA PATRIJARHAT: Tvrdoglava feministkinja traži bogatog muškarca koji ne prdi

Planeta -

Prošle nedelje u najprodavanijim indijskim novinama pojavio se oglas u kome se traži "muškarac koji ne prdi, ne podriguje, naočit je, bogat, feminista„ za tvrdoglavu feministkinju sa kratkom kosom i pirsingom".

Oglasi za sklapanje braka u dnevnim listovima možda nisu mesto gde bi indijske feministkinje potražile sastanak. Većina ih je klasifikovana prema religiji i kasti, često sadrže detalje o fizičkim svojstvima, kao što su boja kože, visina i oblik lica, a mnogi se hvale šestocifrenim prihodima, porodičnim bogatstvom i imanjima.

Tako se prošle nedelje u najprodavanijim indijskim novinama pojavila reklama u kojoj se traži "muškarac koji ne prdi, ne podriguje, naočit je, bogat, feminista„ za tvrdoglavu feministkinju sa kratkom kosom i pirsingom".

Oglas je postao hit na društvenim mrežama.

Komičarka Aditi Mital podelila ga je na Tviteru, pitajući da li je neko to objavio u njeno ime.

Mnogi su nagađali o identitetu onih koji stoje iza oglasa i da li je on autentičan. Ispostavilo se da je to bila podvala brata, sestre i njenog najboljeg prijatelja.

Koristeći mejl adresu objavljenu u oglasu, BBC je uspeo da uđe u trag "samopouzdanoj feministkinji" - Sakši - i njenom bratu Šrijanu i najboljem prijatelju Damjantiju, koji su došli na ideju.

Sva imena su pseudonimi - ne žele da im se identitet otkrije, jer, kao što je rekla Sakši, "svi smo profesionalci sa stabilnom karijerom i (nadamo se) obećavajućim životima ispred nas".

"Ne želimo da privlačimo krvoločne trolove sa društvenih mreža", dodala je.

Oglas je, rekao je Šrijan, mala podvala koju su pripredili za Sakšin 30. rođendan.

"Napuniti 30 godina je prekretnica, posebno zbog svih razgovora u našem društvu oko braka. Kako napuniš 30 godina, porodica i društvo počinju da vrše pritisak da se venčate i skrasite", rekao je Šrijan.

Sakši je rekla da ima kratku kosu i pirsing, radi u društvenom sektoru, ima samopouzdanja i da je priča o ispuštanju gasova i podrigivanju porodična šala.

Oglas se pojavio u desetak gradova severne Indije i koštao je oko 13.000 rupija (175 dolara) - "iznos koji bismo potrošili na poklone i proslave da nije bilo zaključavanja zbog Kovida", rekao je Šrijan.

Ali ono što je započelo kao privatna šala prijatelja, ubrzo je protutnjalo društvenim mrežama.

Kada su poznati podelili oglas, stotine su počele da komentarišu, a desetine mejlova počelo je da pristiže u inboks.

"Do sada sam primio više od 60 mejlova.Mnogi su shvatili da je to šala i smatrali su da je to smešno", rekao je Sakshi.

Ali u Indiji, patrijarhalnoj zemlji u kojoj se feminizam često smatra ružnom reči, i muškarci i žene pogrešno shvataju feministkinje kao žene koje mrze muškarce.

Oglas je izazvao reakciju i onih koji su slali grube i uvredljive poruke.

Sakši je nazvana "licemerkom", jer je "antikapitalista, ali želi bogatog muža"; opisana je kao "kuguarka", jer „ima više od 30 godina, ali želi muškarca koji ima 25-28 godina"; i mnogi su joj savetovali da "počne da zarađuje sama".

Neki su pisali da joj je reklama "toksična", da je "zvučala debelo", a jedan je rekao da su "sve feministkinje idioti".

Damijanti je istakao da u Indiji, gde su ugovoreni brakovi i dalje dominantni i čine 90 odsto svih brakova, "svi žele dobro situiranog mladoženju. Ali vidimo da je ovo izazvalo reagovanje mnogo ljudi. Bili su besni".

Sakši je rekla da je oglas "izgleda povredio mnogo ega".

"Takve stvari i dalje ne možete da kažete naglas. Muškarci neprestano traže visoke, vitke i lepe neveste, hvale se bogatstvom, ali kad se uloge okrenu, ne mogu to da trpe. Kako je žena mogla da postavi takve kriterijume?", rekla je ona i dodala da je oglas bio satiričan.

"Pretpostavljam da su ljudi koji su reagovali isti kao i oni koji daju oglase i traže vitke, poštene, lepe neveste", rekla je.

A za one "koji su reagovali na očiglednu satiru", imala je pitanje: Da li šaljete takve mejlove svim seksističkim reklamama za potragu za nevestama koje se svakodnevno pojavljuju u novinama?

"Ako ne, onda treba da obuzdate patrijarhat."

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track